logo

logo

środa, 15 maja 2013

Surówka z młodej kapusty

Oczywiście niewiele się ona różni w wykonaniu od surówki z białej kapusty, ale zdecydowanie smak inny i do tego jeszcze te optymistyczne wiosenne kolory. Szkoda, że młoda kapusta tak krótko jest młoda. Nie wiem jak Wam, ale surówka z takiej kapusty kojarzy mi się jedynie z odrobiną marchewki, koperku i oliwki. W takim zestawieniu jest dla mnie najlepsza!
 
 



Składniki:
młoda kapusta (500g)
1 marchewka (100g)
koperek
oliwa z oliwek (10ml)
1 łyżeczka octu winnego (5ml)
przyprawy (sól, pieprz)


 

 
Przygotowanie:
Młodą kapustę drobno siekamy, lekko solimy i chwilę ugniatamy, żeby puściła soki. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, posiekany koperek. Całość skrapiamy octem lub sokiem z cytryny, dodajemy oliwę, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.



Wartość energetyczna całej surówki z młodej kapusty – 260kcal 

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 surówki) – 85kcal 


 

7 komentarzy:

  1. pięknie wygląda :) w sobotę spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a skąd wiedziałaś, że właśnie przyniosłam do domu młodą kapustę ciesząc sie jak głupia na taką surówkę właśnie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo ja też przyniosłam, to pomyślałam, że Ty też :P

      Usuń
  3. Ja też ja sprubuję do obiadu na I Komunie mojego najstarszego synka. Pozdrawiam I dziekuje za przepis -:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo zdrowa i pyszna surówka.Do poszatkowania kapusty nadaje się super hebel Borner.

    OdpowiedzUsuń
  5. A jeszcze lepsza jest z octem ryżowym! Pycha! Robię taką przynajmniej raz na tydzień.

    OdpowiedzUsuń