Deser zrodził się z potrzeby wykorzystania żółtek, które mi zostały po zrobieniu innych deserów na samych białkach.
Składniki:
3 żółtka (60g)
cukier waniliowy (20g)
jogurt naturalny (50g)
woda (50ml)
żelatyna (5g)
truskawki (300g)
3 żółtka (60g)
cukier waniliowy (20g)
jogurt naturalny (50g)
woda (50ml)
żelatyna (5g)
truskawki (300g)
Przygotowanie:
Główna zasada – żółtka i jogurt muszą być schłodzone, a woda z żelatyną przestudzona, wtedy minimalizujemy ryzyko oddzielenia się masy z żółtek od żelatyny w deserze.
Do kubeczka wlewamy gorącą wodę i wsypujemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny i zostawiamy do przestygnięcia. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę (kogel-mogel), następnie cały czas miksując dodajemy jogurt naturalny oraz przestudzoną wodę z żelatyną. Całość chwilę miksujemy, aż masa będzie puszysta i lekko tężejąca. Do trzech szklaneczek wrzucamy pokrojone truskawki i zalewamy je masą z żółtek. Deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.
Główna zasada – żółtka i jogurt muszą być schłodzone, a woda z żelatyną przestudzona, wtedy minimalizujemy ryzyko oddzielenia się masy z żółtek od żelatyny w deserze.
Do kubeczka wlewamy gorącą wodę i wsypujemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny i zostawiamy do przestygnięcia. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę (kogel-mogel), następnie cały czas miksując dodajemy jogurt naturalny oraz przestudzoną wodę z żelatyną. Całość chwilę miksujemy, aż masa będzie puszysta i lekko tężejąca. Do trzech szklaneczek wrzucamy pokrojone truskawki i zalewamy je masą z żółtek. Deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.
Wartość energetyczna masy z żółtek i truskawek – 400kcal
Wartość energetyczna 1 deseru truskawkowego z pianką – 135kcal