logo

logo

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Deser truskawkowy z pianką

Deser zrodził się z potrzeby wykorzystania żółtek, które mi zostały po zrobieniu innych deserów na samych białkach.
 




Składniki:
3 żółtka (60g)
cukier waniliowy (20g)
jogurt naturalny (50g)
woda (50ml)
żelatyna (5g)
truskawki (300g)

 




Przygotowanie:
Główna zasada – żółtka i jogurt muszą być schłodzone, a woda z żelatyną przestudzona, wtedy minimalizujemy ryzyko oddzielenia się masy z żółtek od żelatyny w deserze.

Do kubeczka wlewamy gorącą wodę i wsypujemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny i zostawiamy do przestygnięcia. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę (kogel-mogel), następnie cały czas miksując dodajemy jogurt naturalny oraz przestudzoną wodę z żelatyną. Całość chwilę miksujemy, aż masa będzie puszysta i lekko tężejąca. Do trzech szklaneczek wrzucamy pokrojone truskawki i zalewamy je masą z żółtek. Deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.



Wartość energetyczna masy z żółtek i truskawek – 400kcal

Wartość energetyczna 1 deseru truskawkowego z pianką – 135kcal