logo

logo

czwartek, 6 czerwca 2013

Sorbet brzoskwiniowy i ananasowy

Najłatwiejszy, najbardziej dietetyczny i do zrobienia poza sezonem, kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców w rozsądnych cenach. Sorbety z owoców z puszki, bez żadnych dodatków, bez nadmiernego cukru i bez tłuszczu. 

 



Składniki:
ananas lub brzoskwinie z puszki (300g)
woda (200g)

 








Przygotowanie:
Owoce wrzucamy do kielicha do koktajli, dolewamy wodę i miksujemy na mus (można też zmiksować blenderem). Zasada proporcji przy owocach z syropu (słodszych niż świeże) to 300g owoców i 200ml wody. Dla mnie z dodatkiem samej wody sorbet jest wystarczająco słodkawy i orzeźwiający, ale jeśli chcecie słodszy można użyć syropu z owoców pół na pół z wodą (o ile wiadomo, że w syropie nie ma zbędnej chemii). Mus owocowy wkładamy do zamrażarki. Takie czyste owocowe musy mają tendencję do oddzielania się wody, więc mniej więcej co godzinę należy sorbet wyciągnąć i zmiksować blenderem. Takie miksowanie po pierwsze zapobiega ostatecznie rozwarstwieniu sorbetu, po drugie nie będziemy mieć kryształków wody (takich igiełek z lodu), które niektórym przeszkadzają.

To jest najbardziej dietetyczne ujęcie sorbetu, bez dodatków mąki, kleików i białek. Przez brak tych dodatków jest dość twardy, więc zaleca się mrożenie w mniejszych pojemnikach. Przed spożyciem przekładamy sorbet z zamrażarki do lodówki na około godzinę. Wtedy staje się miękki, łatwiej go porcjować, ale nadal jest zamarznięty i orzeźwiający. 




















Wartość energetyczna sorbetu brzoskwiniowego (500g) – 180kcal

Wartość energetyczna sorbetu brzoskwiniowej na 100g – 36kcal/100g

Wartość energetyczna sorbetu ananasowego (500g) – 250kcal

Wartość energetyczna sorbetu ananasowego na 100g – 50kcal/100g 


 

7 komentarzy:

  1. Mimo deszczu i niesprzyjającej aury i tak sobie dzisiaj ten sorbet zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego mi brakowało.Dzięki Ci dobra kobieto.
    pozdrawiam słonecznie,Gella.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie więcej lodów, ale mamy ograniczone moce przerobowe, ktoś to musi zjadać :) Ale przez sezon nazbieramy galerię ;)

      Usuń
  3. To musiało być pyszne. :) Chyba czas na mój debiut w dziedzinie sorbetów ;) Czytam, smakuje wyobraźnią przepis, a w domu truskawki czekają na przemienienie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja mam nadzieję, że pojawi się jakiś cudowny przepis przy którym nie będzie potrzebny blender z opcją kruszenia lodu. Mój niestety takiej możliwości nie posiada, buuu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mój blender nie ma jakiś specjalnych opcji. To nie jest lód, a małe kryształki i nawet mój stary robot kuchenny z marketu nie wiem jakiego producenta, bo nawet nie jest napisane :) dał sobie radę bez problemu.

      Usuń