logo

logo

czwartek, 20 czerwca 2013

Potrawka z kaszą pęczak i pieczarkami

 



Składniki:
kasza pęczak sucha (100g)
pieczarki (250g)
kapusta młoda (250g)
1 marchewka (100g)
1 duża cebula (100g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)





Przygotowanie:
Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki, kapustę drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa i pieczarki wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodajemy ugotowaną kaszę, dokładnie mieszamy i jeszcze ok. 10 minut dusimy z warzywami. Całość doprawiamy do smaku.




Wartość energetyczna całej potrawki z kaszą pęczak – 505kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawki) – 170kcal