logo

logo

czwartek, 20 czerwca 2013

Sorbet melonowy






Składniki:
melon (400g)
woda (50ml)
1 łyżka soku z cytryny (10ml)
1 białko (40g)

 






Przygotowanie:
Miąższ melona wydrążamy ze skórki. Waga 400g jest wagą czystego owocu, bez pestek i skórki. Melona wrzucamy do miski, dolewamy trochę wody i miksujemy blenderem (lub w kielichu do koktajli) na gładką masę. Melon powinien być dojrzały i słodki, wtedy nie trzeba go dosładzać. Żeby nasz sorbet nie był mdły dodajemy do niego łyżkę soku z cytryny. Zmiksowane owoce wkładamy do zamrażarki. Po około 3 godzinach wyciągamy i dokładnie jeszcze raz miksujemy blenderem, żeby pozbyć się kryształków lodu. Następnie dalej mrozimy. Po kolejnej godzinie wyciągamy, białko miksujemy do momentu, aż się spieni i zrobi białe (nie ubijamy sztywnej piany, ma być w postaci lejącej) i dodajemy je do owoców. Całość mieszamy łyżką. Gotowy sorbet przekładamy do pojemnika i mrozimy.

Białko – dodajemy je po to, żeby sorbet nie był twardy jak kamień. Po wyciągnięciu z zamrażarki wystarczy 5-10 minut, żeby odtajał i przy użyciu łyżki do lodów, wcześniej zamoczonej we wrzątku, można go nakładać do salaterek.




Wartość energetyczna całego sorbetu – 115kcal

Wartość energetyczna na 100g – 23kcal/100g


 

3 komentarze:

  1. Tyle tu tych roznych melonow ze nie wiem który uzyc:(

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna sprawa! kto by pomyślał, że białko ma takie właściwości :) niech no tylko zrobię trochę miejsca w zamrażarce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie wiedziałam, do póki nie poczęstowałam swojego taty kamiennymi lodami bez białka i on mnie uświadomił, że on białko dodaje. To spróbowałam i jest różnica, chociaż nie wiem ile on tych białek dodaj, bo jego są jeszcze bardziej miękkie i puszyste.

      Usuń