logo

logo

czwartek, 20 czerwca 2013

Sernik na zimno z truskawkami

Jest to mój eksperyment zakończony sukcesem. Chciałam osiągnąć serniczek lekki jak pianka i udało się! Polecam, bo to najdelikatniejsze wydanie dietetycznego sernika jaki kiedykolwiek zrobiłam.

 


Składniki:
twarożek President 0% (350g)
2 jajka (120g)
cukier waniliowy (15g)
cukier (50g)
woda (75ml+100ml)
żelatyna (5g+15g)
truskawki (300g)
1 galaretka truskawkowa (500ml)
 



 
Przygotowanie:
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je z cukrem waniliowym (15g) na puszystą żółtą masę. Do kubeczka wlewamy 75ml gorącej wody i wsypujemy 5g żelatyny, dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Po przestygnięciu wodę z żelatyną wlewamy do ubitych żółtek, cały czas miksując blenderem. Masę z żółtek wlewamy na dno tortownicy o średnicy 24cm i wstawiamy do zamrażarki na 5 minut, żeby stężała.

Do miski wrzucamy twarożek, cukier i dokładnie miksujemy blenderem na puszystą masę serową. Miksowanie blenderem powoduje, że twarożek się napowietrza i sprawia wrażenie lżejszego niż przy miksowaniu łopatkami. Do kubeczka wlewamy 100ml gorącej wody i wsypujemy 15g żelatyny, dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Po przestygnięciu wodę z żelatyną powoli wlewamy do twarożku, cały czas miksując blenderem. W osobnym naczyniu ubijamy dwa białka na sztywną pianę, po czym dodajemy je do twarożku i delikatnie mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej delikatnej masy (nie miksujemy już blenderem, bo stracimy całą puszystość). Tak przygotowany puszysty serek delikatnie przekładamy do tortownicy na żółtą masę. Następnie układamy truskawki, lekko wciskając je w serową masę, ale tak, żeby owoce dekoracyjnie wystawały ponad poziom serka. Wstawiamy sernik na kilka minut do zamrażarki i jak dobrze stężeje, to zalewamy całość galaretką. Ważne, żeby po pierwsze masa serowa była dobrze zastygnięta, a galaretka nie była ciepła, bo wtedy rozpuści nam ser, zrobi się mętna i mało estetyczna. Gotowy serniczek wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 




Wartość energetyczna całego sernika z truskawkami – 1070kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 sernika) – 90kcal 


 

29 komentarzy:

  1. Czekałam na to! BeataP

    OdpowiedzUsuń
  2. ja chyba wolę te pieczone, ale mimo to sernik wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Eh też robiłam dietetycznego sernika z tuskawkiami, ale mój miał prawie dwa razy więcej kalori:-( Jakiej średnicy jest blacha na której robiłaś sernik?

    OdpowiedzUsuń
  4. ja dodaję jeszcze dwa białka ubite z jedną łyżeczką cukru. Wtedy jest mega puszysty...a białka nie są wyczuwalne

    OdpowiedzUsuń
  5. nie mam blendera,czy zrobię mikserem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobisz, tylko ostrożnie z żelatyną, żeby się nie zbryliła za szybko, blender fajnie ją "rozwala" i nie ma potem grudek.

      Usuń
  6. Wszystko,co nazywa się "sernik" podbija moje serce <3

    OdpowiedzUsuń
  7. no właśnie, ja też mówię żelatynie stanowczo nie, bo jestem wegetarianką .. w związku z tym mam pytanie czy agar agar stosujemy w takiej samej gramaturze (5 g + 15 g)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jak jesteś wegetarianką, to chyba powinnaś być specem od agaru :) Bo ja jadę głównie na żelatynie. Ale o agarze też mam pojęcie, tylko nie w sernikach a w galaretkach owocowych. Ja bym dała 1:1. Ale wpisz sobie w wyszukiwarce na blogu AGAR i znajdziesz informacje i komentarze innych bardziej doświadczonych, bo post o agarze był pełny i wyczerpujący.

      Usuń
    2. otóż nie jestem, nie używam go w ogóle i nigdy wcześniej nie stosowałam, bo nie miałam takiej potrzeby, pytam Cię bezpośrednio dlatego, bo pisałaś, że jesteś wegetarianką, więc nie podejrzewałam Cię o jedzenie żelatyny i pomyślałam, że mi podpowiesz coś z własnego doświadczenia w tej kwestii, a konkretnie - sernika. ale dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. pozdrawiam.

      Usuń
    3. a nie nie, ja nie jestem wegetarianką, nigdy tak nie pisałam :) nie jem mięsa, ale jem ryby i żelatynę też, dlatego w agarze wprawiona nie jestem, bo też go w zwykłych sklepach nie ma tak od ręki, więc już tu zaczyna się problem. Ale mam nadzieję, że w tym poście o agarze znajdziesz informację i serniczek Ci wyjdzie :) Zresztą jak zrobisz, to się podziel przy okazji tym jakie proporcje, to inni skorzystają.

      Usuń
    4. ok, na pewno się podzielę :)
      skorzystam z proporcji, które mi podałaś, dziękuję :)

      Usuń
  8. Serek President... Często pojawia się w Twoich przepisach. Gdzie można łatwo go dostać?... Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja chyba powinnam blog nazwać Smak Zdrowia, a serek President kupuję w Biedronce :) To jest niekończące się pytanie :D Także dobra wiadomość - w Biedronce, zła wiadomość - już tu dziewczyny obczaiły, że niestety regionalnie jedynie. W moich okolicznych Biedronkach jest, a u innych nie ma. Musisz poszukać. Albo w dowolnym markecie się poprzyglądaj co na półkach mają. To ten serek:

      http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://1.bp.blogspot.com/-xkKFxC6yoCU/TxxQDsKFg8I/AAAAAAAAAf8/rVpZjqQylAo/s320/IMG_2401.JPG&imgrefurl=http://littlebrainchild.blogspot.com/2012/01/060-serek-naturalny-0-tuszczu-president.html&h=213&w=320&sz=20&tbnid=C_eVFfe6u-rTsM:&tbnh=90&tbnw=135&zoom=1&usg=__Q_c1aSC6HEvbUR3ReUCNgU_xEkc=&docid=PJxHd6Twpqp4sM&sa=X&ei=WlLcUebNJYjhtQaQo4HICg&ved=0CEIQ9QEwBA&dur=331

      Usuń
  9. Mnie też wyszedł taki ładny. Ogólnie smaczny i wygląda efektownie, także w sezonie truskawkowym można go śmiało robić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy wyjdzie z serka homogenizowanego o smaku waniliowym ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam,jest bardzo delikatny i smaczny,ma jeden minus-rodzinie niestety za bardzo smakował i tylko jeden kawałek został dla mnie,resztę pochłonęli w mgnieniu oka ;) tylko spodu nie robiłam jak w przepisie,jakoś boję się surowych jajek,dałam biszkopty... Anka

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłabym ten serniczek ale boję się używać surowych jajek :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lidan sernik jest naprawdę pyszny,ja też nie mogę się przekonać do surowych jajek,więc dałam na spód biszkopty i po kłopocie. Do masy serowej dałam białka, był przez to baardzo puszysty,taki leciutki i wcale się ich nie wyczuwało w smaku,ale jak nie chcesz to je po prostu pomiń i już :)będzie mnie puszysty na pewno,ale coś za coś;) ciekawe tylko czy wtedy masy serowej nie powinnaś zrobić troszkę więcej,żeby nie był zbyt "płaski", pozdrawiam, Anka

      Usuń
    2. A może je po prostu najnormalniej w świecie sparz wrzątkiem i po kłopocie.

      Usuń
  13. To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam ostatnio taki sernik dietetyczny z khaki i granatem. Pyszota.

      Usuń
  14. Sernik cudooowny!
    Nadmienię tylko, że spód nie jest potrzebny, bo może wygląda ładnie, ale smaczne to nie jest, niestety. Może dlatego, że nie dałam dużo cukru i przez to spód miał smak tylko żelatyny z żółtkiem :D Ogólnie nieciekawie.
    Ale polecam bez spodu, bo masa sernikowa jest NIEBIAŃSKA!

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacja. Miodzio. Lekki jak chmurka. Zrobilam z bananami ze wzgledu na upodobania córki ☺ Korzystam z bloga od miesiaca , efekt to minus 6 �� Dziekuje i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń