logo

logo

środa, 19 czerwca 2013

Surówka z kalarepy z orzechami

 



Składniki:
1 duża kalarepka (300g)
orzechy włoskie (15g)
jogurt naturalny (25g)
koperek
przyprawy (sól, pieprz)

 





Przygotowanie:
Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę. Opcjonalnie można ją zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do niej posiekany koperek, drobno pokrojone orzechy włoskie, łyżkę jogurtu naturalnego i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. 





Wartość energetyczna całej surówki z kalarepki z orzechami – 200kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 surówki) – 65kcal 


 

8 komentarzy:

  1. Kalarepa i orzechy? Hmmm takiego połączenia jeszcze nie znałam, muszę koniecznie spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kalarepe! trzeba jednak bardzo uważać na krojenie.. ;-)
    Pozdrowienia. Lafemka.

    OdpowiedzUsuń
  3. a to nie trzeba jej obgotowywać ? Tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ja tam ją jem na surowo :) nigdy nie obgotowywałam, tylko obieram skórkę i tyle.

      Usuń
  4. Obawiam się, że to nie moje smaki, ale wiem już komu ją przyrządzę :) Teściowo uwielbia takie smaki więc się podliżę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teściowa - dobry pomysł :) Podlizuj się :)

      Usuń
  5. wlasnie zrobilam sobie na drugie sniadanie :) pyysznosci!!! chociaz mialam obawy czy bedzie dobra ale rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszędzie szukałam przepisów na surówki dla osoby, która nie może jeść kalafioru, brokuł, kapusty, sałaty, i wielu podstawowych rzeczy, z których zazwyczaj przyrządza się surówki - tu znalazłam przynajmniej kilka, które mogę jej zaproponować. REWELACJA!!!! DZIĘKI!!!

    OdpowiedzUsuń