logo

logo

środa, 19 czerwca 2013

Zapiekanka ziemniaczana





Składniki:
ziemniaki (1kg)
cebula (300g)
1 jajko (60g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków)

 





Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, ok. 2-3mm., cebule kroimy w talarki. Formę do tarty lub tortownicę (24cm) smarujemy pędzelkiem kilkoma kroplami oleju. Zapiekankę układamy warstwami w następujący sposób: plasterki ziemniaków, smarowanie rozmąconym jajkiem, plasterki cebuli, przyprawy, ziemniaki, smarowanie jajkiem, plasterki cebuli, przyprawy i na wierzchu ziemniaki. Wierzch zapiekanki smarujemy pozostałym jajkiem i posypujemy przyprawami. Ważne, żeby na wierzchu nie było cebuli, bo za szybko się przypiecze. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 200st. na termoobiegu ok. 30minut.




Wartość energetyczna całej zapiekanki – 955kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 zapiekanki) – 240kcal 




8 komentarzy:

  1. Oj skonsumowałabym dzisiaj taka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 30 minut dla surowych ziemniaków w piekarniku = zawsze równa się u mnie twarde, nieupieczone ziemniaki.
    Musiałabym piec ponad godzinę albo wcześniej "zblanszować". Komuś to wychodzi miękkie???
    JW

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dzisiaj robiłam, ćwiartki, czyli grubsze niż w tej zapiekance i 25 minut były miękkie, a potem dałam przypiekanie z góry i po 5 minutach wyciągnęłam. Pewnie kwestia piekarnika i termoobiegu.

      Usuń
  3. Pewnie to piekarnik. Potrafią się nieźle różnić. Mój poprzedni niedopiekał, trzeba było zwiększać czas pieczenia np. ciast. A obecny spalił mi kruchy spód mimo, że nie minęło jeszcze 3/4 zalecanego czasu pieczenia. Trzeba się przestawić i go wybadać. Ale ziemniaków i tak mi nie chce szybko upiec ;)
    JW

    OdpowiedzUsuń
  4. jest przepyszna ! nadal jestem pod ogromnym wrazeniem, w swojej uzylam samego bialka i zamienilam duza forme na male foremki "babeczkowe" i wyszlo swietnie. Dziekuje za fantastyczny przepis, cala rodzina sie zajada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy bedzie jakas róznica jesli zamiast blaszki użyje naczynie żaroodporne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zalezy czy grubo nałożysz, jak widzisz ta zapiekanka jest dość plaska. Jak zrobić grubą, to ziemniaki spod spodu się nie przypieką. Na pewno będzie smaczna, ale inna.

      Usuń