logo

logo

środa, 17 lipca 2013

Ciasto agrestowe

Przyznaję się, że to ciasto to mały niewypał wizualny. Ale jest tak dobre, że rodzina chórem stwierdziła, że na bloga mam wrzucić. Plan był taki: biszkopty-budyń-galaretka z agrestem. A stało się tak, że galaretka uciekła mi jakąś małą szczeliną pod budyń. Dzięki temu biszkopty wchłonęły część galaretki, co moje dzieci okrzyknęły najlepszymi galaretkowymi biszkoptami o smaku agrestowym. Możecie próbować kombinować z tymi warstwami, albo modlić się o cud, że i Wam galaretka ucieknie. W każdym razie przepis podaję taki jaki miał być w założeniu, a kto zrobi eksperyment, to proszę się dzielić doświadczeniami. 




Składniki:
biszkopty (50g)
1 budyń waniliowy (w proszku)
mleko (400ml)
1 galaretka agrestowa (w proszku)
woda (450ml)
agrest (200g)


 



 
Przygotowanie:
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w 450ml wody. Zostawiamy do przestygnięcia. Budyń gotujemy w 400ml mleka, żeby był bardziej zwarty i się nie rozpłynął po pokrojeniu ciasta na kawałki. Blaszkę o wymiarach 15x30cm wykładamy folia spożywczą, na dnie układamy biszkopty, na które nakładamy ciepły budyń i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie na wierzch układamy pokrojony agrest i zalewamy go galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin, do zastygnięcia galaretki. Z podanych proporcji wychodzi 12 kawałków.



Wartość energetyczna całego ciasta – 815kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 65kcal