Składniki:
kalafior (250g)
pestki dyni (20g)
jogurt naturalny (25g)
ocet winny (10ml)
przyprawy (sól, pieprz, chili, suszone zioła)
kalafior (250g)
pestki dyni (20g)
jogurt naturalny (25g)
ocet winny (10ml)
przyprawy (sól, pieprz, chili, suszone zioła)
Przygotowanie:
Kalafiora gotujemy na półtwardo, studzimy i kroimy na mniejsze różyczki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni kilka minut, aż zaczną się rumienić i strzelać, po czym wrzucamy je do kalafiora. Dodajemy jogurt naturalny, ocet winny i przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Kalafiora gotujemy na półtwardo, studzimy i kroimy na mniejsze różyczki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni kilka minut, aż zaczną się rumienić i strzelać, po czym wrzucamy je do kalafiora. Dodajemy jogurt naturalny, ocet winny i przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Wartość energetyczna całej sałatki kalafiorowej – 190kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 95kcal