logo

logo

środa, 17 lipca 2013

Zapiekanka z tuńczykiem i soczewicą



Składniki:
ziemniaki (500g)
soczewica brązowa sucha (100g)
tuńczyk w sosie własnym (120g)
1 jajko (60g)
pomidorki koktajlowe (100g)
olej rzepakowy (15ml)
szczypiorek
koperek
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, zioła prowansalskie)




Przygotowanie:
Soczewicę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odsączamy i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy do niej odsączonego tuńczyka, posiekany koperek, szczypiorek i surowa jajko. Całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki ok. 1-2mm. Dno tortownicy lub naczynie na tartę smarujemy olejem rzepakowym (przy użyciu pędzelka) i układamy na dnie jedną warstwę ziemniaków. Smarujemy je lekko olejem, posypujemy przyprawami (np. przyprawa do ziemniaków) i układamy kolejna warstwę. Czynności powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich ziemniaków. Następnie na ziemniaki równomiernie nakładamy soczewicę z tuńczykiem, układamy na niej pokrojone na ćwiartki lub połówki pomidorki koktajlowe i posypujemy suszonymi ziołami (np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie). Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180st. ok 30-40 minut. 





Wartość energetyczna całej zapiekanki – 1110kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 zapiekanki) – 370kcal



 

16 komentarzy:

  1. O rany! Już wiem co będę jadła w weekend ;)
    Wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, mam tuńczyka, mam soczewicę, mam nawet widoczną na zdję ciach foremkę do tarty... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainspirowana Twoim przepisem dodałam tuńczyka do mojej zapiekanki ziemniaczano grzybowej z sosem pieczarkowym (na bazie jogurtu naturalnego).
    Pyszne [;

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz robiłam zapiekankę. Przymierzałam się co prawda do lasagne z tuńczykiem, ale zaczęłam od prostszego dania. Wyszło bardzo dobre, choć trochę zmodyfikowałam przepis. Zamiast soczewicy brązowej dałam czerwoną (nie wymaga moczenia, więc trochę oszczędza się na czasie), do tuńczyka zamiast szczypiorku użyłam cebuli, bo mam fioła na punkcie cebuli :) Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, pieprze cayenne, dałam też trochę pikantnego keczupu, żeby smak był bardziej wyrazisty. Następnym razem, jak będę robiła, wykorzystam więcej pomidorów. Ogólnie to coś nowego w mojej diecie, cieszę się, że takie dobre wyszło :)

    Pozdrowienia dla Magdy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis dzisiaj wypróbowałam. Danie bardzo smaczne, choć bezmięsne. Tuńczyk połączony z soczewicą nadaje efekt mięsnego smaku. Następnym razem dodam więcej pomidorów. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a tunczyk to roslina? :o

      Usuń
  6. A czy bym mogła użyć czerwonej soczewicy? Przed chwilą kupilam wszystkie skladniki i myslalam ze w domu mam brązową soczewice a wracam i się okazuje ze jest czerwona :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie już dawno zjadłaś, a ja dopiero dzisiaj mam czas ogarnąć zaległe komentarze - może być czerwona :)

      Usuń
  7. śliczne, zastanawiam się czym mogę zastąpić tuńczyka (nie jem mięsa)
    a bardzo chciałabym spróbować tego cuda :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej tuńczyka, wrzuć dwa jaja i będzie dobre :)

      Usuń
  8. Ziemniaki mają być surowe czy podgotowuje się je przed pieczeniem? Mam stary piekarnik bez żadnych termoobiegów, grzeje tylko od góry i boję się że się nie dopieką. Zastanawiam się też czy można zetrzeć ser na te warstwy zamiast ojeju, bo akurat mam w lodówce kawałek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowe. Wszystko można dodać zamiast, pytanie co chcesz osiągnąć - czy danie dietetyczne i smaczne czy niedietetyczne i smaczne. Ser smakowo na pewno będzie ok.

      Usuń
  9. Jakie przyprawy tu pasują zamiast tej przyprawy do ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie różne, nie wiem co lubisz a co nie. Masz w przyprawach skład takiej przyprawy do ziemniaków, chociaż są różne - jedne chemiczne inne zdrowe i bio jak kupione w odpowiednim sklepie. Jak nie wiesz co to najlepiej sól, pieprz i wybrane zioła, które lubisz.

      Usuń
  10. Jedno z najlepszych dań na blogu. Przepyszne.

    OdpowiedzUsuń