logo

logo

piątek, 19 lipca 2013

Cynamonowe rogaliki półfrancuskie

Półfrancuskie ciasto drożdżowe zawiera spore ilości masła. Ja dla odmiany zastosowałam olej rzepakowy, w dużo mniejszej ilości niż gdyby to było masło. I muszę powiedzieć, że uzyskałam efekt rozwarstwienia, podobny jak w cieście francuskim. Rogaliki smaczne, mięciutkie i cynamonowe. 



Składniki:
mleko (100ml)
drożdże (20g)
1 jajko (60g)
mąka (230g+20g)
cukier (15g+30g)
cynamon
olej rzepakowy (30ml)


 




Przygotowanie:
Robimy rozczyn. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy je chwilę, żeby było ciepłe, wyłączamy gaz, dodajemy drożdże, 15g cukru i 20g mąki. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy pod ściereczką na około 15-20 minut, aż rozczyn lekko urośnie. Do miski wbijamy jajko, dodajemy wyrośnięty rozczyn i mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, pod koniec wlewamy odrobinę oleju (około 5ml), wtedy ciasto łatwo będzie odchodziło od dłoni. Zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie wykładamy je na blat i wałkujemy na duży prostokąt. Za pomocą pędzelka smarujemy placek olejem i składamy ciasto tak, żeby uzyskać 3 warstwy. Następnie kolejny raz wałkujemy na prostokąt i znowu smarujemy olejem i składamy na 3 warstwy (mamy już 9 warstw). I tak powtarzamy czynności dopóki nam starczy oleju.


Po ostatnim złożeniu wałkujemy ciasto na dość długi i wąski prostokąt. Całość ciasta posypujemy równomiernie cukrem i cynamonem. Następnie kroimy ciasto na trójkąty i każdy zwijamy w rogalik.


Rogaliki układamy na blaszce, na papierze do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (16szt wchodzi na największą blachę w piekarniku) i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Już podczas wyrastania widać charakterystyczne rozwarstwianie się ciasta. Rogaliki pieczemy w temperaturze 160 stopni około 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 16szt.



Wartość energetyczna całego ciasta na rogaliki – 1535kcal

Wartość energetyczna 1 rogalika – 95kcal




11 komentarzy:

  1. Wow, podziwiam. Ja nigdy nie próbowałam robić ciasta francuskiego, a żeby jeszcze modyfikować (z sukcesem) przepis na niego... :)

    Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdziwe francuskie nie jest na drożdżach, to jest oszukane francuskie. Ale będę próbowała samo francuskie też zmodyfikować :)

      Usuń
  2. Zawsze kupowałam gotowe ciasto, ale Twoje pięknie wyszło, no i na pewno zdrowsze niż sklepowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne ślimaczki:)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  4. Magda, a Ty dalej kusisz:)
    Smakowitość!

    OdpowiedzUsuń
  5. To znaczy ile taki rogalik ma w 100 gramach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, nie ważyłam ich.

      Usuń
    2. Ale chyba nie będą niskokaloryczne? Skoro w jednym małym rogaliku jest aż 95 kcal, to raczej chyba podobnie jak sklepowe drożdżówki?

      Usuń
    3. Na pewno mniej, bo nie mają tyle cukru, a tłuszczu też mniej. Wszystkie wypieki są kaloryczne, mąka swoje robi. Na pewno są dużo mniej kaloryczne niż rogaliki z ciasta francuskiego, do którego masło idzie w ilościach liczonych na kostki masła.

      Usuń
  6. Zrobiłam dzisiaj i nie za bardzo mi wyszły, rozwarstwienia brak, nie wiem-może za dużo razy rozwałkowałam to ciasto, wyszło 10 rogalików
    Raczej już nie będę więcej próbować z tego przepisu,chociaż Twoje wyglądają pięknie. Robiłam inne rogaliki z Twoich przepisów i wyszły pięknie,więc wrócę do tamtych :) pozdrawiam, Ania.

    OdpowiedzUsuń