logo

logo

piątek, 19 lipca 2013

Kisz ziemniaczano-porowy

Ciasto na spód:
woda (50ml)
mąka pszenna pełnoziarnista (130g)
drożdże (15g)
olej rzepakowy (10ml)
przyprawy (sól, zioła prowansalskie, pieprz, chili)

Składniki na farsz:
ziemniaki (300g)
2 jajka (120g)
serek typu kanapkowy (150g)
1 duży por (250g)
olej rzepakowy (10ml)
przyprawy (sól, pieprz, chili, przyprawa do ziemniaków)


Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, odrobinę soli, przyprawy i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej rzepakowy, ciasto powinno nam wtedy ładnie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyklejamy nim dno i boki tortownicy o średnicy 24cm. Boki wystarczy wykleić do 2/3 wysokości blaszki. Ciasto zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i kroimy na cząstki, jeśli mamy małe ziemniaki wystarczy pokroić na ćwiartki. Pora kroimy w drobne paseczki, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i podsmażamy na oleju, aż zmięknie. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do nich serek kanapkowy (o kaloryczności około 155kcal/100g) i dokładnie miksujemy. Dodajemy podsmażonego pora i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. 

Piekarnik nagrzewamy do 180st, wkładamy tortownicę z drożdżowym spodem i podpiekamy około 10-15 minut. Następnie wyciągamy, na dnie układamy ziemniaki. Do pora z żółtkami dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy, po czym wylewamy masę jajeczno-porową na warstwę ziemniaków. Pieczemy jeszcze około 30 minut, aż wierzch zapiekanki lekko się przyrumieni.


Wartość energetyczna całego kiszu ziemniaczano-porowego – 1390kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 kiszu) – 350kcal