Ciasto na spód:
woda (50ml)
mąka pszenna pełnoziarnista (130g)
drożdże (15g)
olej rzepakowy (10ml)
przyprawy (sól, zioła prowansalskie, pieprz, chili)
woda (50ml)
mąka pszenna pełnoziarnista (130g)
drożdże (15g)
olej rzepakowy (10ml)
przyprawy (sól, zioła prowansalskie, pieprz, chili)
Składniki na farsz:
ziemniaki (300g)
2 jajka (120g)
serek typu kanapkowy (150g)
1 duży por (250g)
olej rzepakowy (10ml)
przyprawy (sól, pieprz, chili, przyprawa do ziemniaków)
ziemniaki (300g)
2 jajka (120g)
serek typu kanapkowy (150g)
1 duży por (250g)
olej rzepakowy (10ml)
przyprawy (sól, pieprz, chili, przyprawa do ziemniaków)
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, odrobinę soli, przyprawy i zagniatamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej rzepakowy, ciasto powinno nam wtedy ładnie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyklejamy nim dno i boki tortownicy o średnicy 24cm. Boki wystarczy wykleić do 2/3 wysokości blaszki. Ciasto zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i kroimy na cząstki, jeśli mamy małe ziemniaki wystarczy pokroić na ćwiartki. Pora kroimy w drobne paseczki, wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i podsmażamy na oleju, aż zmięknie. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do nich serek kanapkowy (o kaloryczności około 155kcal/100g) i dokładnie miksujemy. Dodajemy podsmażonego pora i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę.
Piekarnik nagrzewamy do 180st, wkładamy tortownicę z drożdżowym spodem i podpiekamy około 10-15 minut. Następnie wyciągamy, na dnie układamy ziemniaki. Do pora z żółtkami dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy, po czym wylewamy masę jajeczno-porową na warstwę ziemniaków. Pieczemy jeszcze około 30 minut, aż wierzch zapiekanki lekko się przyrumieni.
Wartość energetyczna całego kiszu ziemniaczano-porowego – 1390kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 kiszu) – 350kcal