Składniki:
kalafior (500g)
woda (2l)
ocet (100ml)
cukier (30g)
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki kurkumy
kalafior (500g)
woda (2l)
ocet (100ml)
cukier (30g)
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól, kurkumę, cukier i ocet. Całość gotujemy pod przykryciem, od chwili zagotowania wody około 10-15 minut. Następnie wyciągamy kalafiora i studzimy. Na ciepło jest dobry, ale najlepszy schłodzony - prosto z lodówki. Nie umiem określić jak zmienia się kaloryczność kalafiora po ugotowaniu w wodzie z octem i cukrem, na pewno trochę jest wyższa niż zwykłego. Poniżej podaję kaloryczność zwykłego kalafiora.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól, kurkumę, cukier i ocet. Całość gotujemy pod przykryciem, od chwili zagotowania wody około 10-15 minut. Następnie wyciągamy kalafiora i studzimy. Na ciepło jest dobry, ale najlepszy schłodzony - prosto z lodówki. Nie umiem określić jak zmienia się kaloryczność kalafiora po ugotowaniu w wodzie z octem i cukrem, na pewno trochę jest wyższa niż zwykłego. Poniżej podaję kaloryczność zwykłego kalafiora.
Wartość energetyczna całego kalafiora – 110kcal