logo

logo

piątek, 9 sierpnia 2013

Chrupiący kalafior





Składniki:
kalafior (500g)
woda (2l)
ocet (100ml)
cukier (30g)
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki kurkumy


 



Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól, kurkumę, cukier i ocet. Całość gotujemy pod przykryciem, od chwili zagotowania wody około 10-15 minut. Następnie wyciągamy kalafiora i studzimy. Na ciepło jest dobry, ale najlepszy schłodzony - prosto z lodówki. Nie umiem określić jak zmienia się kaloryczność kalafiora po ugotowaniu w wodzie z octem i cukrem, na pewno trochę jest wyższa niż zwykłego. Poniżej podaję kaloryczność zwykłego kalafiora.



Wartość energetyczna całego kalafiora – 110kcal 


 

7 komentarzy:

  1. bardzo lubie kalafiorka :)

    może masz ochotę na moje kulinarne rozdanie?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj jadłam kalafior ale taki zwykły... niestety

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, dlaczego "chrupiący"? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bo kolezanka wrzucila ocet z butelką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdemu się może zdarzyć, nawet takiej kucharce jak ja :)

      Usuń
  5. Zrobiłam dziś...ale jak dla mnie zdecydowanie zbyt octowy...za kwaśny. Następnym razem dam mniej octu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolor rewelacyjny, ale smak to nie moja bajka - rzeczywiście ocet dominuje i zagłusza naturalny smak kalafiora. Ktoś ma pomysł jak wykorzystać tak zrobionego kalafiora np. w sałatce?

    OdpowiedzUsuń