Składniki:
3 białe papryki (300g)
tuńczyk w sosie własnym (120g)
kasza kuskus sucha (50g)
1 mała cukinia (200g)
groszek konserwowy (100g)
papryka konserwowa (200g)
przecier pomidorowy (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
3 białe papryki (300g)
tuńczyk w sosie własnym (120g)
kasza kuskus sucha (50g)
1 mała cukinia (200g)
groszek konserwowy (100g)
papryka konserwowa (200g)
przecier pomidorowy (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
Przygotowanie:
Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do miski wrzucamy gotową kaszę, odsączonego tuńczyka, przecier pomidorowy, pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w paseczki paprykę konserwową. Wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy groszek konserwowy i delikatnie mieszamy, żeby go nie uszkodzić.
Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy z pestek i nakładamy farsz z tuńczykiem. Papryki układamy na patelni, podlewamy wodą na około 1cm i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut, żeby papryka zmiękła. Można również zapiec w piekarniku, w temperaturze 160st, czas mniej więcej ten sam. Tu ważne jest jedynie, żeby zmiękły warzywa, bo w tym farszu nie ma nic surowego, co wymaga obróbki termicznej, więc kwestia miękkości papryki i danie gotowe. Z podanych proporcji wychodzi 6 faszerowanych połówek papryki.
Papryki przekrawamy na pół, wydrążamy z pestek i nakładamy farsz z tuńczykiem. Papryki układamy na patelni, podlewamy wodą na około 1cm i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut, żeby papryka zmiękła. Można również zapiec w piekarniku, w temperaturze 160st, czas mniej więcej ten sam. Tu ważne jest jedynie, żeby zmiękły warzywa, bo w tym farszu nie ma nic surowego, co wymaga obróbki termicznej, więc kwestia miękkości papryki i danie gotowe. Z podanych proporcji wychodzi 6 faszerowanych połówek papryki.
Wartość energetyczna całego farszu – 510kcal
Wartość energetyczna 1 faszerowanej połówki papryki – 100kcal