Składniki:
mleko (400ml)
kasza manna sucha (50g)
serek waniliowy (150g)
owoce sezonowe (200g)
mleko (400ml)
kasza manna sucha (50g)
serek waniliowy (150g)
owoce sezonowe (200g)
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę mannę i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Jak kasza nam lekko zgęstnieje, to wyłączamy gaz i zostawiamy do przestygnięcia. Serek waniliowy (typu Danio) dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy (ale nie gorącej) i dokładnie mieszamy. Nakładamy część kaszy waniliowej do szklanek, układamy dowolne owoce sezonowe i przykrywamy je drugą częścią kaszy. Na wierzchu również układamy owoce. Deser zostawiamy na 1-2 godziny w lodówce. Dla bardziej wymagających – można dodać trochę cukru, będzie bardziej słodkie, ale moim zdaniem serek waniliowy wystarczająco nam deser osłodzi. Z podanych proporcji wychodzą 4 desery.
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę mannę i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Jak kasza nam lekko zgęstnieje, to wyłączamy gaz i zostawiamy do przestygnięcia. Serek waniliowy (typu Danio) dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy (ale nie gorącej) i dokładnie mieszamy. Nakładamy część kaszy waniliowej do szklanek, układamy dowolne owoce sezonowe i przykrywamy je drugą częścią kaszy. Na wierzchu również układamy owoce. Deser zostawiamy na 1-2 godziny w lodówce. Dla bardziej wymagających – można dodać trochę cukru, będzie bardziej słodkie, ale moim zdaniem serek waniliowy wystarczająco nam deser osłodzi. Z podanych proporcji wychodzą 4 desery.
Wartość energetyczna całego kremu waniliowego z kaszą manną (bez owoców) – 530kcal
Wartość energetyczna 1 deseru waniliowego z owocami – 150kcal