logo

logo

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Papryka faszerowana z mozzarellą i pistacjami





Składniki:
6szt papryki białe (600g)
ryż suchy (100g)
brokuł (250g)
cukinia (250g)
mozzarella (120g)
pistacje (20g)
przyprawy (sól, pieprz, kurkuma)

 



Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem kurkumy (dla koloru) i studzimy. Cukinię trzemy na tarce na grubych oczkach. Mozzarellę kroimy drobno lub trzemy na tarce. Pistacje obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku. Gotowym farszem nadziewamy wydrążone z pestek papryki. Następnie układamy je w garnku, podlewamy wodą na ok. 1cm i gotujemy pod przykryciem 20-30 minut, aż papryka będzie miękka. 




Wartość energetyczna całego farszu – 885kcal

Wartość energetyczna 1 nadziewanej papryki – 175kcal 


 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe nadzienie. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalny ten dodatek pistacji do nadzienia, podoba mi się pomysł.

    OdpowiedzUsuń