Składniki:
6szt papryki białe (600g)
ryż suchy (100g)
brokuł (250g)
cukinia (250g)
mozzarella (120g)
pistacje (20g)
przyprawy (sól, pieprz, kurkuma)
6szt papryki białe (600g)
ryż suchy (100g)
brokuł (250g)
cukinia (250g)
mozzarella (120g)
pistacje (20g)
przyprawy (sól, pieprz, kurkuma)
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem kurkumy (dla koloru) i studzimy. Cukinię trzemy na tarce na grubych oczkach. Mozzarellę kroimy drobno lub trzemy na tarce. Pistacje obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku. Gotowym farszem nadziewamy wydrążone z pestek papryki. Następnie układamy je w garnku, podlewamy wodą na ok. 1cm i gotujemy pod przykryciem 20-30 minut, aż papryka będzie miękka.
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem kurkumy (dla koloru) i studzimy. Cukinię trzemy na tarce na grubych oczkach. Mozzarellę kroimy drobno lub trzemy na tarce. Pistacje obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku. Gotowym farszem nadziewamy wydrążone z pestek papryki. Następnie układamy je w garnku, podlewamy wodą na ok. 1cm i gotujemy pod przykryciem 20-30 minut, aż papryka będzie miękka.
Wartość energetyczna całego farszu – 885kcal
Wartość energetyczna 1 nadziewanej papryki – 175kcal