logo

logo

piątek, 9 sierpnia 2013

Dorsz z duszonymi warzywami





Składniki:
2 filety z dorsza (200g)
cukinia (100g)
1 pomidor (150g)
1 mała cebula (50g)
1 papryka (100g)
cytryna
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła, przyprawa do ryb)

 


Przygotowanie:
Przepis jest na dwie porcje, więc przygotowujemy dwa kawałki folii aluminiowej i układamy na każdej połowę z wymienionych wyżej składników. Jako pierwsza na spód idzie pokrojona w plasterki cukinia, na niej filet z dorsza. Pozostałe warzywa układamy na rybie lub wokół niej. Całość posypujemy przyprawami, w razie potrzeby można posypywać przyprawami poszczególne warstwy warzyw. Folię szczelnie zamykamy. Tak przygotowana ryba nadaje się zarówno na grilla, do piekarnika jak i na patelnię. Nie mam doświadczenia z czasem grillowania, natomiast wiem, że w piekarniku w 150st zajmuje to około 20 minut. Ryba wtedy dusi się w sokach z warzyw, więc ten czas wystarcza, żeby była dobra. Najczęściej robię jednak rybę na patelni – najlepiej zwykłej, bez teflonu. Układamy zapakowane w folię ryby na patelni, podlewamy woda na około 0,5cm i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas kontrolując poziom wody. W razie potrzeby można dolać wody. Podajemy z cytryną. Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje. 





Wartość energetyczna 1 ryby z duszonymi warzywami – 120kcal

11 komentarzy:

  1. Czemu najlepiej bez teflonu? Nie mam takiej... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z teflonem tez sie jak najbardziej nadaje :) wlasnie przetestowalam :)

      Usuń
    2. Nadaje się, ale uważajcie. Kiedyś jak miałam fazę na takie foliowe obiady, bo w 2 tygodnie sobie teflon załatwiłam. Ta srebrna folia lekko mi go zarysowała. Ale tak ogólnie nie ma przeszkód oprócz tego.

      Usuń
  2. Mowilas kiedys, że rybę-dorsza kupujesz w Biedronce. Dobrze pamiętam? Czy moglabys zrobic zdjecie tej mrozonki? Kiedys kupilam dorsza w tymsklepie i był straszny. Cienki-po rozmrozeniu, z obrzydliwa skóra ;(((( może kupilam inny produkt niż Ty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie filety kupuję w Biedronce. To się nazywa "Złota rybka".

      http://www.biedronka.pl/oferta/jakosc_w_biedronce/produkt_roku/

      nie mam akurat ryby w domu, ale pamiętam, że to Złota Rybka wyprodukowane dla Biedronki przez Abramczyk Sp. z o.o.

      logo mają takie:

      http://www.tabele-kalorii.pl/photo-009781/Filety-rybne-z-sosem-serowym-Z%C5%82ota-Rybka.jpg

      Usuń
  3. Chyb chodziło o mintaja i morszuka. Renata

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałam tylko napisać, że bardzo smaczne danie, a do tego szybkie i łatwe do zrobienia ;). Pzdr Gosia

    OdpowiedzUsuń
  5. a inna ryba może być mintaj panga?

    OdpowiedzUsuń
  6. Po 30 min pieczenia w 180 (na koniec w 200) st. warzywa były prawie surowe :( co zrobiłam nie tak? Powinnam odkryć folię na ostatnie kilka minut? Nie dość szczelnie zawinęłam? Pokroiłam dość cienko.

    OdpowiedzUsuń