logo

logo

piątek, 9 sierpnia 2013

Dorsz z duszonymi warzywami





Składniki:
2 filety z dorsza (200g)
cukinia (100g)
1 pomidor (150g)
1 mała cebula (50g)
1 papryka (100g)
cytryna
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła, przyprawa do ryb)

 


Przygotowanie:
Przepis jest na dwie porcje, więc przygotowujemy dwa kawałki folii aluminiowej i układamy na każdej połowę z wymienionych wyżej składników. Jako pierwsza na spód idzie pokrojona w plasterki cukinia, na niej filet z dorsza. Pozostałe warzywa układamy na rybie lub wokół niej. Całość posypujemy przyprawami, w razie potrzeby można posypywać przyprawami poszczególne warstwy warzyw. Folię szczelnie zamykamy. Tak przygotowana ryba nadaje się zarówno na grilla, do piekarnika jak i na patelnię. Nie mam doświadczenia z czasem grillowania, natomiast wiem, że w piekarniku w 150st zajmuje to około 20 minut. Ryba wtedy dusi się w sokach z warzyw, więc ten czas wystarcza, żeby była dobra. Najczęściej robię jednak rybę na patelni – najlepiej zwykłej, bez teflonu. Układamy zapakowane w folię ryby na patelni, podlewamy woda na około 0,5cm i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas kontrolując poziom wody. W razie potrzeby można dolać wody. Podajemy z cytryną. Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje. 





Wartość energetyczna 1 ryby z duszonymi warzywami – 120kcal