logo

logo

piątek, 9 sierpnia 2013

Omlet z cukinią i kalarepką

Składniki na omlet:
1 jajko (60g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)

Składniki na farsz:
1 cukinia (250g)
1 kalarepka (250g)
1 pomidor (150g)
1 duża cebula (100g)
1-2 ząbki czosnku
przecier pomidorowy (50g)
koperek
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)




Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy wszystko z przyprawami na patelni. Kalarepkę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy około 10 minut, żeby lekko zmiękła. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojonego pomidora – wcześniej sparzonego i obranego ze skórki. Całość przykrywamy i dusimy pod przykryciem do miękkości – około 15 minut. Na końcu dorzucamy podsmażoną cebulę, przecier pomidorowy, posiekany koperek i przyprawy do smaku.

W osobnym naczyniu przygotowujemy omlet – wbijamy surowe jajko, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i przyprawy. Dokładnie roztrzepujemy, po czym wylewamy na rozgrzaną patelnię. Dla pewności można posmarować patelnię olejem. Wystarczy odrobina oleju rozsmarowana pędzelkiem, żeby omlet ładnie na później odszedł od patelni i się nie uszkodził. Smażymy na minimalnym ogniu, pod przykryciem, około 10 minut, aż jajko całkowicie się zetnie. Gotowy omlet zsuwamy na talerz, nakładamy na niego połowę farszu warzywnego i składamy go na pół. Farszu starcza na 2 omlety. 


Wartość energetyczna całego farszu – 215kcal

Wartość energetyczna 1 omleta bez farszu – 110kcal

Wartość energetyczna 1 omleta z farszem (1/2 warzyw) – 220kcal