Przepis na naleśniki od Karoliny z Quchniawege. Tam wersja pełnoziarnista – polecam.
Składniki:
mleko (200ml)
drożdże (15g)
cukier (20g)
mąka pszenna (100g+25g)
1 jajko (60g)
drożdże (15g)
cukier (20g)
mąka pszenna (100g+25g)
1 jajko (60g)
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn – do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy lekko, żeby było ciepłe. Dodajemy pokruszone świeże drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy dokładnie i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wlewamy rozczyn do miski, wbijamy jajko, dodajemy pozostała mąkę i miksujemy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta, mniej więcej na 2-3mm Naleśniki smażymy na małym ogniu, pod przykryciem. Z podanych proporcji wychodzi 6 naleśników smażonych na patelni o średnicy 20cm.
Przykładowe nadzienie naleśnika na zdjęciu, to 75g serka waniliowego typu Danio i świeże owoce sezonowe.
Przygotowujemy rozczyn – do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy lekko, żeby było ciepłe. Dodajemy pokruszone świeże drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy dokładnie i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wlewamy rozczyn do miski, wbijamy jajko, dodajemy pozostała mąkę i miksujemy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta, mniej więcej na 2-3mm Naleśniki smażymy na małym ogniu, pod przykryciem. Z podanych proporcji wychodzi 6 naleśników smażonych na patelni o średnicy 20cm.
Przykładowe nadzienie naleśnika na zdjęciu, to 75g serka waniliowego typu Danio i świeże owoce sezonowe.
Wartość energetyczna całego ciasta na naleśniki – 715kcal
Wartość energetyczna 1 naleśnika drożdżowego – 120kcal
Wartość energetyczna 1 naleśnika drożdżowego z nadzieniem – 230kcal