logo

logo

piątek, 9 sierpnia 2013

Naleśniki drożdżowe

Przepis na naleśniki od Karoliny z Quchniawege. Tam wersja pełnoziarnista – polecam.




Składniki:
mleko (200ml)
drożdże (15g)
cukier (20g)
mąka pszenna (100g+25g)
1 jajko (60g)





 
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn – do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy lekko, żeby było ciepłe. Dodajemy pokruszone świeże drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy dokładnie i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie wlewamy rozczyn do miski, wbijamy jajko, dodajemy pozostała mąkę i miksujemy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta, mniej więcej na 2-3mm Naleśniki smażymy na małym ogniu, pod przykryciem. Z podanych proporcji wychodzi 6 naleśników smażonych na patelni o średnicy 20cm.

Przykładowe nadzienie naleśnika na zdjęciu, to 75g serka waniliowego typu Danio i świeże owoce sezonowe.


Wartość energetyczna całego ciasta na naleśniki – 715kcal

Wartość energetyczna 1 naleśnika drożdżowego – 120kcal

Wartość energetyczna 1 naleśnika drożdżowego z nadzieniem – 230kcal





11 komentarzy:

  1. Uwielbiam zapach ciasta drożdzowego :D a te naleśniki muszą byc pyszne ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne... tylko szkoda ,że tak kaloryczne bo obawiam się ,że na jednym by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśników drożdżowych jeszcze nie próbowałam, czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. drozdzowych jeszcze nie robilsm ;/

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawie jak w Chatce Górzystów. ATA

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie no muszę, muszę je zrobić:P wersję pełnoziarnistą. No już nie mogę wytrzymać, niech już będzie pora sniadania:P

    OdpowiedzUsuń
  7. Madziu, chwala Ci za te przesmaczne drozdzowe nalesniki! Mmm. Własnie zrobilam na obiad. Jestem zachwycona. Ale przygotowalam wersję "pół na pół" ;P Chcę sobie sypać 100g mąki, a tu mam tylko niestety 60g. Dałam resztę razowej, i wyszły przepyszne !
    Zrobiłam tak:
    200g mleka,
    15g drozdzy,
    20g cukru,
    35g maki pszennej + 25g
    53g maki pszennej pelnoziarnistej
    1 jajko 55 g

    Wyszlo mi 5 nalesnikow, jeden 125 kcal. :) POZDRAWIAM.

    file:///C:/Users/user/Desktop/20150324_152316.jpg
    file:///C:/Users/user/Desktop/20150324_152322.jpg

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny świetny przepis Magdy! :-) To był mój wczorajszy obiad i dzisiejsze śniadanie. Łatwe i smaczne. Zjadłam z naturalnym serkiem homogenizowanym dosłodzonym słodzikiem i z borówkami. Rano podgrzałam na suchej patelni pod przykryciem i posmarowałam homo z borówkami i brzoskwinią. Ułożyłam jeden na drugim i polałam odrobiną syropu klonowego. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń