logo

logo

czwartek, 15 sierpnia 2013

Omlet z cukinią i kukurydzą





Składniki:
2 jajka (120g)
cukinia (200g)
kukurydza (50g)
jogurt naturalny (50g)
przyprawy (sól, pieprz)

 





Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajmy przyprawy, jogurt naturalny i dokładnie roztrzepujemy, żeby nie było widać grudek jogurtu. Cukinię trzemy na tarce na plasterki, dorzucamy do jajek. Dodajemy też kukurydzę i całość dokładnie mieszamy. Od razu smażymy, nie zostawiamy na później, bo cukinia puści soki, omlet będzie zbyt wodnisty i nie będzie trzymał ładnego wyglądu. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię, dla pewności można ją posmarować przy użyciu pędzelka kilkoma kroplami oliwy. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną. Dobrze smakuje z pikantnymi dodatkami, bo sam w sobie jest bardzo delikatny. 




Wartość energetyczna całego omleta z cukinii z kukurydzą – 300kcal 


 

9 komentarzy:

  1. Takiego mi smaka narobiłaś...
    Akurat mam w lodówce jeszcze 2 cukinie więc będą do tego IDEALNE!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madzia, a co to jest to brązowe na omlecie? sos sojowy? miód?
    wygląda bardzo apetycznie ;)
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://taotao.pl/produkty_taotao/k,8,sosy/id,131,sos_chili_czarny_taotao.html

      Usuń
    2. dziękuję :)
      tola

      Usuń
  3. zrobiłam pierwszy raz i oczywiście się rozpadł, ale przecież i tak smakuje dobrze. no i pojawiło się zaskoczenie: jest słodki, pomimo dodanych przypraw. pyszności ;)
    inka

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny! właśnie konsumuję, jest lekki i delikatny, dodałam chilli a gotowy omlet udekorowałam rukolą i zielonymi oliwkami - pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. http://zszywka.pl/p/omlet-z-cukinia-i-kukurydzaskladnik-5462628.html

    Hmmmmmmmmm ktoś tu stosuje PLAGIAT !! Leniowi nawet opisu się nie chciało ZMIENIĆ!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyzwyczaiłam się i już nawet nie walczę. No chyba, że ktoś to stosuje w celach zarobkowych, to wtedy robię "aferę" :)

      Usuń