logo

logo

piątek, 30 sierpnia 2013

Torciki piernikowe z kaszą manną i owocami

Składniki na ciasto piernikowe:
cukier puder (75g)
woda (30ml)
1 łyżka kakao (20g)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
olej (20ml)
drożdże (20g)
1 jabłko (150g)
mąka pszenna (150g)
 
Składniki na poncz:
woda (200ml)
cukier (20g)
1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę:
mleko (400ml)
kasza manna (50g)
syrop malinowy (50ml)
 
Przygotowanie:
Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, wrzucamy do rondla, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem kilka minut. Jak będzie miękkie i zacznie się rozpadać zdejmujemy z gazu, studzimy, a następnie miksujemy na mus jabłkowy.

Poncz przygotowujemy z gorącej wody, cukru i soku z cytryny, proporcje do smaku, tu wpisałam orientacyjnie.

Do garnka dajemy cukier puder, wodę, kakao, sodę, przyprawę do piernika i olej. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru, po czym przelewamy płyn do miski i chwilę studzimy. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i mus jabłkowy. Na końcu dodajemy mąkę i wszystko miksujemy, żeby masa była gładka. Ciasto przekładamy do tortownicy lub mniejszych foremek i zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę. Pieczemy w temperaturze 180st. około 30-40 minut. Przepis jest na blachę o średnicy 24cm. Ja zrobiłam na potrzeby imprezowe w 4 mniejszych formach. Ciasto studzimy, po czym przekrawamy poziomo na 3 placki. Każdy ponczujemy.

Przygotowujemy krem z kaszy manny. Gotujemy kaszę w mleku, pod koniec dodajemy sok malinowy i mieszamy dokładnie.

Naponczowane placki piernikowe przekładamy ciepłym kremem z kaszy manny. Na każdej warstwie kremu układamy świeże owoce (maliny, czerwone porzeczki lub dowolne). Torcik dekorujemy owocami i chłodzimy kilka godzin. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji. 

 




Wartość energetyczna całego torcika piernikowego – 1670kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 torcika) – 140kcal