logo

logo

środa, 25 września 2013

Chleb z suszonymi pomidorami i bazylią



Składniki:
woda (250ml)
mąka żytnia (100g)
mąka pszenna (250g)
drożdże (20g)
pomidory suszone (25g)
świeże listki bazylii
cukier (10g)
1,5 łyżeczki soli
przyprawy (suszone zioła)

 



Przygotowanie:
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, sól i wyrabiamy ciasto ręcznie. Pod koniec dorzucamy pokrojone drobno suszone pomidory, garść porwanych listków bazylii, opcjonalnie dodatkowo dowolne suszone zioła dla aromatu. Ciasto ma być dość klejące. Przekładamy je do blaszki keksówki o długości 25cm i zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Jeśli mamy formę silikonową – nie trzeba jej niczym smarować, tradycyjne blaszane przed włożeniem ciasta należy wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Chleb pieczemy w temperaturze 180st. około 60-80 minut. Z podanych proporcji wychodzi 25 kromek o grubości 1cm.



Wartość energetyczna całego chleba z suszonymi pomidorami – 1360kcal

Wartość energetyczna 1 kromki (1/25 chleba) – 55kcal 


 

10 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobne bułeczki, muszę przyznać, że takie połączenie suszonych pomidorów i bazylii bardzo mi odpowiada ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy tutaj chodzi o drożdże suche ? :O

    OdpowiedzUsuń
  3. A mąka żytnia jakiego typu ? I jaka pszenna ?
    Mam zamiar upiec i wole bez pomyłek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam z Lubelli, mąka żytnia do wypieku chleba czy coś takiego (skończyła mi się, nie pamiętam która dokładnie tu była). Myślę, że obojętnie jaka żytnia. A pszenną miałam tortową akurat w domu :)

      Usuń
    2. Używam typu 2000. Mieszanek chlebowych nie uzywam, bo wiecej tam pszennej maki niz tej wlasciwej :/

      Usuń
  4. Polecam z czarnuszka! Wlasnie upieklam, porzucilam zakwas na rzecz drozdzy i najlepszy jak do tej pory chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogą być pomidory suszone z oleju?

    OdpowiedzUsuń
  6. Z olejem podniesie kaloryczność chleba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, lepiej używać suchych.

      Usuń