logo

logo

środa, 25 września 2013

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym

 


Składniki:
makaron pełnoziarnisty spaghetti suchy (100g)
pomidory (400g)
1 cebula (100g)
papryka konserwowa (150g)
suszone pomidory (25g)
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)

 



Przygotowanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i drobno kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i gotujemy, aż zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do pomidorów dorzucamy podsmażoną cebulę, pokrojone suszone pomidory i pokrojona w paseczki paprykę konserwową. Całość przyprawiamy, dodajemy suszone zioła i jeszcze kilka minut gotujemy na małym ogniu.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy, przekładamy na talerz (ta ilość makaronu jest na dwie porcje) i polewamy go przygotowanym sosem pomidorowym.




Wartość energetyczna makaronu i sosu (całość) – 550kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (½ makaronu i ½ sosu) – 275kcal





3 komentarze:

  1. U mnie bardzo podobny dość często gości:) A czasem też i z sosem pieczarkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, znalazłam Twojego bloga przypadkiem, i muszę przyznać, że zrobił na mnie ogromne wrażenie. Widać, że włożyłaś w to tyle pracy i wysiłku. Nie jedna dyplomowana dietetyczka mogła by się na tym blogu podszkolić:). Podziwiam. Właśnie zaczynam batalię z nadmiarem kilogramów i na pewno Twoja historia i ten blog będą dla mnie wielką inspiracją. Będę tu stałym gościem. Też by mi się przydał taki kalkulator kalorii. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalkulator kalorii opracowany przeze mnie jest do pobrania tutaj info: http://smak-zdrowia.blogspot.com/2011/11/jak-sie-za-to-zabrac.html

      Usuń