logo

logo

środa, 25 września 2013

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym

 


Składniki:
makaron pełnoziarnisty spaghetti suchy (100g)
pomidory (400g)
1 cebula (100g)
papryka konserwowa (150g)
suszone pomidory (25g)
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)

 



Przygotowanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i drobno kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i gotujemy, aż zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do pomidorów dorzucamy podsmażoną cebulę, pokrojone suszone pomidory i pokrojona w paseczki paprykę konserwową. Całość przyprawiamy, dodajemy suszone zioła i jeszcze kilka minut gotujemy na małym ogniu.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy, przekładamy na talerz (ta ilość makaronu jest na dwie porcje) i polewamy go przygotowanym sosem pomidorowym.




Wartość energetyczna makaronu i sosu (całość) – 550kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (½ makaronu i ½ sosu) – 275kcal