logo

logo

piątek, 6 grudnia 2013

Kulki pieczarkowe z kaszy jaglanej





Składniki:
kasza jaglana sucha (100g)
pieczarki (150g)
1 duża cebula (100g)
pestki dyni (20g)
przyprawy (sól, pieprz)


 





Przygotowanie:
Pestki dyni prażymy kilka minut na suchej patelni, następnie studzimy i rozdrabniamy w moździerzu.

Pieczarki trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody.

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, nawet lekko ją rozgotowujemy, żeby była kleista. Po ugotowaniu dodajemy do niej pieczarki z cebulą i przyprawiamy. Wyrabiamy dokładnie całą masę, i chłodzimy, żeby kasza była bardziej zwarta. Następnie formujemy z niej kulki. Każdą kulkę obsypujemy prażonymi pestkami dyni. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.



Wartość energetyczna całej masy z kaszy jaglanej – 515kcal

Wartość energetyczna 1 kulki pieczarkowej – 35kcal