Składniki (na garnek 2,5l):
kalafior (500g)
ziemniaki (300g)
marchew (300g)
seler (300g)
1 domowa kostka warzywna
szczypiorek
przyprawy (sól, pieprz, kminek, zioła prowansalskie)
kalafior (500g)
ziemniaki (300g)
marchew (300g)
seler (300g)
1 domowa kostka warzywna
szczypiorek
przyprawy (sól, pieprz, kminek, zioła prowansalskie)
Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę surowe ziemniaki, marchew i seler. Wrzucamy domową kostkę warzywną i całość zalewamy wodą. Gotujemy warzywa do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy rozdrobnionego na małe różyczki kalafiora i gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Pod koniec gotowania zupę przyprawiamy. Można podać ze świeżym szczypiorkiem.
Wartość energetyczna całej zupy kalafiorowej – 500kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 100kcal