logo

logo

piątek, 6 grudnia 2013

Zupa kalafiorowa

 


Składniki (na garnek 2,5l):
kalafior (500g)
ziemniaki (300g)
marchew (300g)
seler (300g)
1 domowa kostka warzywna
szczypiorek
przyprawy (sól, pieprz, kminek, zioła prowansalskie)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę surowe ziemniaki, marchew i seler. Wrzucamy domową kostkę warzywną i całość zalewamy wodą. Gotujemy warzywa do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy rozdrobnionego na małe różyczki kalafiora i gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Pod koniec gotowania zupę przyprawiamy. Można podać ze świeżym szczypiorkiem.



Wartość energetyczna całej zupy kalafiorowej – 500kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 100kcal 


4 komentarze:

  1. robię dzisiaj taką zupkę, ale krem :)
    wrzucę do niej kostkę warzywną, bez ziemniaczków, zobaczymy co wyjdzie. jutro kotleciki z kalafiora !
    tola

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna,zwlaszcza teraz w upaly nie chce sie stac przy garach,a taka zupka w sumie sama sie robi,a jest pozywna i zdrowa-czego chciec wiecej :) Drugi tydzien mi leci na Twoich przepisach :) W pierwszym zgubilam 1kg :) Zobaczymy co bedzie dalej-nie mam nadwagi,ale te 4kg ciezko mi zrzucic,ktore w ciagu minionego roku mi przybylo,a waga 56-57kg byla dla mnie idealna i swietnie sie tak czulam.Dodam,ze cwicze rowniez 3razy w tyg min.Pozdrawiam!!!
    >Kayla<

    OdpowiedzUsuń
  3. Wystarczy "zblenderować" zupkę, by powstał przyjemny i smaczny kremik?:)

    OdpowiedzUsuń