Składniki na naleśniki:
mleko (250ml)
woda (350ml)
1 jajko (60g)
mąka (150g)
½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
soczewica brązowa lub zielona sucha (150g)
pieczarki (250g)
2 cebule (200g)
1 marchew (100g)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Ciasto na patelnię nalewamy powoli i cienką warstwę. Z podanych proporcji wychodzi 12szt cienkich naleśników.
Soczewicę moczymy przez około pół godziny, następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki i marchew trzemy na tarce i razem dusimy na patelni pod przykryciem. Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. Dosypujemy ugotowana soczewicę. Wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Farsz rozdzielamy po równo na wszystkie naleśniki, zawijamy. Krokiety można ułożyć na blaszce i przypiec w piekarniku lub podsmażać na patelni. Tłuszczu do podsmażania nie używamy, można co najwyżej rozprowadzić dwie krople oleju pędzelkiem, żeby krokiety były lekko chrupiące.
Wartość energetyczna całego ciasta naleśnikowego – 800kcal
Wartość energetyczna 1 naleśnika – 65kcal
Wartość energetyczna całego farszu – 665kcal
Wartość energetyczna 1 krokieta – 120kcal
mleko (250ml)
woda (350ml)
1 jajko (60g)
mąka (150g)
½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
soczewica brązowa lub zielona sucha (150g)
pieczarki (250g)
2 cebule (200g)
1 marchew (100g)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki miksujemy. Patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na mały. Ciasto na patelnię nalewamy powoli i cienką warstwę. Z podanych proporcji wychodzi 12szt cienkich naleśników.
Soczewicę moczymy przez około pół godziny, następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki i marchew trzemy na tarce i razem dusimy na patelni pod przykryciem. Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. Dosypujemy ugotowana soczewicę. Wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Farsz rozdzielamy po równo na wszystkie naleśniki, zawijamy. Krokiety można ułożyć na blaszce i przypiec w piekarniku lub podsmażać na patelni. Tłuszczu do podsmażania nie używamy, można co najwyżej rozprowadzić dwie krople oleju pędzelkiem, żeby krokiety były lekko chrupiące.
Wartość energetyczna całego ciasta naleśnikowego – 800kcal
Wartość energetyczna 1 naleśnika – 65kcal
Wartość energetyczna całego farszu – 665kcal
Wartość energetyczna 1 krokieta – 120kcal