logo

logo

wtorek, 28 stycznia 2014

Sos grzybowy z orzechami włoskimi

 




Składniki:
grzyby suszone (50g)
orzechy włoskie (25g)
cebula (100g)
mąka pełnoziarnista (5g)
woda (250g+50g)
przyprawy (sól, pieprz)



 

 
Przygotowanie:
Grzyby moczymy przez około godzinę ( w około 250ml wody), następnie gotujemy. W razie potrzeby przed gotowaniem kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, po czym dorzucamy ją do grzybów. Całość gotujemy przez około 10 minut. Do szklanki wlewamy 50ml zimnej wody, dodajemy łyżeczkę mąki pełnoziarnistej i dokładnie mieszamy. Roztwór wlewamy do grzybów i mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie i przyprawiamy.



Wartość energetyczna całego sosu grzybowego – 385kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/6 sosu) – 65kcal