logo

logo

czwartek, 30 stycznia 2014

Roladka z dorsza z orzechami nerkowca

Składniki:
2 filety z dorsza (200g)
2 jajka (120g)
orzechy nerkowca (20g)
przyprawy (sól, pieprz)




Przygotowanie:
Filety posypujemy przyprawami i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dusimy rybę na patelni pod przykryciem, co jakiś czas podlewamy wodą, żeby nie przywierała. Filety studzimy i rozdrabniamy widelcem na bardzo małe kawałki. Dodajemy 2 surowe jajka i pokrojone orzechy nerkowca. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na blacie rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą, nakładamy masę rybną i zwilżona dłonią formujemy roladki. Z tych proporcji najlepiej podzielić masę na 2-3 roladki. Zawijamy szczelnie w folię tak, żeby podczas gotowania nic nam nie uciekło. Roladki (w folii) wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu usuwamy folię, a roladki wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Kroimy na zimno, bardzo ostry nożem. Z podanych proporcji wychodzi 20 plasterków.



Wartość energetyczna całej masy rybno-jajecznej – 470kcal

Wartość energetyczna 1 plasterka – 25kcal