logo

logo

czwartek, 30 stycznia 2014

Roladka z dorsza z orzechami nerkowca

Składniki:
2 filety z dorsza (200g)
2 jajka (120g)
orzechy nerkowca (20g)
przyprawy (sól, pieprz)




Przygotowanie:
Filety posypujemy przyprawami i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dusimy rybę na patelni pod przykryciem, co jakiś czas podlewamy wodą, żeby nie przywierała. Filety studzimy i rozdrabniamy widelcem na bardzo małe kawałki. Dodajemy 2 surowe jajka i pokrojone orzechy nerkowca. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na blacie rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą, nakładamy masę rybną i zwilżona dłonią formujemy roladki. Z tych proporcji najlepiej podzielić masę na 2-3 roladki. Zawijamy szczelnie w folię tak, żeby podczas gotowania nic nam nie uciekło. Roladki (w folii) wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu usuwamy folię, a roladki wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Kroimy na zimno, bardzo ostry nożem. Z podanych proporcji wychodzi 20 plasterków.



Wartość energetyczna całej masy rybno-jajecznej – 470kcal

Wartość energetyczna 1 plasterka – 25kcal




8 komentarzy:

  1. Fajny przepis.A ja sie własnie zastanawiałam co zrobić z filetów rybnych ,nie koniecznie z dorsza.
    Dziekuję Gella.

    OdpowiedzUsuń
  2. o jaka dokladnie folie "śniadaniowa" chodzi? wiem jak wygląda folia spożywcza, ale sniadaniowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba chodzi o folię aluminiową skoro pozniej trzeba to ugotować.

      Usuń
    2. nie pasuje mi tu folia aluminiowa, ale kto wie. czekamy na odpowiedz.

      Usuń
    3. Nie mam pojęcia co to jest folia śniadaniowa :P Zapewne miałam jakiś tajemniczy skrót myślowy :) Już poprawiam w tekście - spożywcza, przeźroczysta :)

      Usuń
  3. Zwykla folia spożywcza,przezroczysta.zawijalam w taka folie roladki z kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  4. Tutaj zapewne chodzi o przezroczystą folię spożywczą...

    ewadra

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny przepis, wyglądają super :D

    OdpowiedzUsuń