logo

logo

środa, 15 stycznia 2014

Marchewka z groszkiem

 
 
 
 
Składniki:
2 marchewki (200g)
groszek (100g)
keczup (25g)
przyprawy (sól, pieprz)



 
 
 
 
Przygotowanie:
Marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odsączamy, dodajemy groszek, keczup i przyprawy. Całość podgrzewamy.

Przyznaję, że jest to możliwie najszybsza i najłatwiejsza wersja marchewki z groszkiem, ale bez zasmażki i bardziej dietetyczna niż ta tradycyjna. Inna wersja marchewki w sosie beszamelowym można znaleźć w przepisie tutaj.



Wartość energetyczna całej marchewki z groszkiem – 140kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 marchewki z groszkiem) – 70kcal





12 komentarzy:

  1. Hej! Jakiś czas temu odkryłam w sklepie ze zdrowa żywnością przyprawe czubryce zielona (niesamowity smak) i czerwona ;) polecam w zasadzie do wszystkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam z masełkiem, ale wtedy też jest bomba kaloryczna :((((

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dostałam takie puszki z caritasu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja nie miałam tyle szczęścia, musiałam marchewki obrać, pokroić, ugotować... ciężkie życie :)

      Usuń
  4. Mnie ostatnio spasowały te małe marcheweczki... mmmm... Mają całkiem inny smak jak normalna duża, gotowana marchew!?!
    Ale marchewki z keczupem jeszcze nie jadłam - muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    Właśnie odkryłam Pani blog i jestem ciekawa, czy ma Pani jakieś wykształcenie w tym kierunku, że zna się tak Pani za zdrowym gotowaniu i diecie??? Bardzo podobają mi się wpisy, przepisy i na pewno będę z nich korzystać, od niedawna chcę zrzucić parę kilo i zdrowo się odżywiać, ale nie będę liczyć kalorii :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam żadnego w tym kierunku, generalnie moje wykształcenie i praca zawodowa związana jest z całkiem odmienną dziedziną - produkcja maszyn górniczych w skrócie mówiąc :)

      Usuń
  6. Ja bym tu jednak pokusiła się o ciut masełka lub oliwy - ponoć wtedy beta karoten przekształca się w witaminę A, bo witamina A rozpuszcza się w tłuszczach.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię marchewkę z groszkiem, ale nie daję ketchupu;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. dzieciństwo na talerzu :)

    www.domowe-sposoby-na-przeziebienie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń