logo

logo

czwartek, 23 stycznia 2014

Ryż z selerem naciowym





Składniki:
ryż (100g)
seler naciowy (200g)
marchew (100g)
cebula (100g)
ocet winny (1 łyżeczka)
przyprawy (sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa)
czarny sezam (opcjonalnie) (10g)



  

Przygotowanie:
Ryż, najlepiej paraboiled, gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Cebulę i marchew kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości. Dorzucamy ryż i seler naciowy pokrojony w plasterki. Całość doprawiamy, dodajemy odrobinę octu winnego i opcjonalnie posypujemy czarnym sezamem.



Wartość energetyczna całego ryżu z warzywami – 500kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 ryżu z warzywami) – 165kcal