logo

logo

czwartek, 13 lutego 2014

Surówka z kapusty i kalafiora

 
 

Składniki:
kapusta biała (200g)
kalafior (200g)
1 marchew (100g)
1 mała cebula (50g)
1 małe jabłko (100g)
jogurt naturalny (100g)
natka pietruszki
1-2 łyżeczki soku z cytryny
cukier (10g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)

 
Przygotowanie:
Białą kapustę drobno kroimy, cebulę kroimy, wrzucamy do miski, lekko solimy i mieszamy. Zostawiamy kapustę na pół godziny, żeby puściła soki i zmiękła. W tym czasie dokładnie myjemy surowego kalafiora i bardzo drobno go kroimy. Marchew i jabłko trzemy na tarce, a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki dorzucamy do kapusty, dodajemy jogurt naturalny, przyprawy, odrobinę cukru (opcjonalnie) i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Surówkę mieszamy i odstawiamy do lodówki. Najsmaczniejsza jest schłodzona.



Wartość energetyczna całej surówki – 305kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 surówki) – 75kcal



9 komentarzy:

  1. Ja zamiast kapusty dodaję rzodkiewkę i pomidora ale muszę zrobić z kapustą,bo smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudownie, koniecznie muszę zrobić w przyszłym tygodniu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda, uwielbiam surówki z kalafiorem, wpisuje do mojego jadłospisu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi przepysznie. Surowy kalafior smakuje mi sto razy lepiej niż gotowany. Czy zjedzenie większej ilości surówki nie powoduje kłopotów z trawieniem?

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam surowy kalafior,ale "zniesmaczona" bałaganem w trakcie krojenia wpadłam na pomysł i ścieram go na grubych oczkach w robocie :) mniej bałaganu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. surówka jest genialna ;) i do tego kurczaczek w panierce z siemienia lnianego, otrębów owsianych, słonecznika i płatków kukurydzianych plus kasza gryczana biała. Czego chcieć więcej ;)
    pozdrawiam, Gosia

    OdpowiedzUsuń
  7. witam,ja też spróbuję dzisiaj bo bardzo polecacie.

    OdpowiedzUsuń