Składniki:
2 jajka
(120g)
kalafior
(250g)
1 cebula
(100g)
suszone
pomidory (20g)
natka
pietruszki
przyprawy
(sól, pieprz)
Przygotowanie:
Kalafiora
gotujemy do miękkości, po przestudzeniu bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w
kostkę i dusimy z przyprawami na patelni, pod przykryciem. Gotową cebulę
dodajemy do kalafiora, wrzucamy pokrojone drobno pomidory suszone, posiekaną
natkę pietruszki i wbijamy dwa surowe jajka. Całość dokładnie mieszamy. Gotową
masę jajeczną przelewamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy i zostawiamy na
małym ogniu na kilka minut. Jak jajka się zetną można gotową frittatę przełożyć
na talerz lub jeśli ktoś lubi – przewrócić umiejętnie na drugą stronę i ją
lekko podpiec na kolor.
Wartość
energetyczna całej frittaty kalafiorowej – 320kcal
Wartość
energetyczna 1 porcji (1/2 frittaty) – 160kcal