logo

logo

wtorek, 25 lutego 2014

Frittata kalafiorowa

 

 
Składniki:
2 jajka (120g)
kalafior (250g)
1 cebula (100g)
suszone pomidory (20g)
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)








Przygotowanie:
Kalafiora gotujemy do miękkości, po przestudzeniu bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy z przyprawami na patelni, pod przykryciem. Gotową cebulę dodajemy do kalafiora, wrzucamy pokrojone drobno pomidory suszone, posiekaną natkę pietruszki i wbijamy dwa surowe jajka. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę jajeczną przelewamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na kilka minut. Jak jajka się zetną można gotową frittatę przełożyć na talerz lub jeśli ktoś lubi – przewrócić umiejętnie na drugą stronę i ją lekko podpiec na kolor.




Wartość energetyczna całej frittaty kalafiorowej – 320kcal


Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 frittaty) – 160kcal