logo

logo

poniedziałek, 17 lutego 2014

Gulasz paprykowy z czerwoną soczewicą



Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
soczewica czerwona sucha (30g)
papryka konserwowa (150g)
1 marchew (100g)
1 cebula (100g)
przecier pomidorowy (25g)
1-2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła, papryka słodka)






Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie obsmażamy mięso z każdej strony na patelni.

Cebulę kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.

W niewielkiej ilości wody gotujemy w małym garnku czerwona soczewicę, pod koniec gotowania dodajemy do niej obsmażone mięso, podduszone warzywa, pokrojoną w paseczki paprykę konserwową i przecier pomidorowy. W razie potrzeby dolewamy do naszego gulaszu wody. Z wodą ostrożnie, tego gulaszu niczym nie zagęszczamy, więc najlepiej, żeby wody było niewiele. Całość przyprawiamy do smaku i jeszcze kilka minut gotujemy.




Wartość energetyczna całego gulaszu – 475kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 gulaszu) – 160kcal




13 komentarzy:

  1. Super! Szukałam pomysłu na wykorzystanie soczewicy, bedzie idealny!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajnie tutaj u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Chyba się skuszę.Może na kolacje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozpoznaję miski i łyżki, hehe, ale fajnie! [TWSM]

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś będę gotować ten gulasz! Albo się inspirować tym przepisem, bo zwykle muszę coś pozmieniać. :) Pozdrawiam i dziękuję za tego bloga - to wartościowe miejsce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cześć! Bardzo spodobał mi sie Twój blog, dodaje go do mojej listy blogów, abym zawsze była na bierząco :) Prawdziwa kopalnia przepisów! Gartuluje takiej kolekcji i powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj zrobiłam ten gulasz. Zjadłyśmy go z mamą do ryżu. Nie dałam tylko papryki konserwowej, bo nie miałam, ale i tak wyszedł pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny jest! Dzięki Tobie zaprzyjaźniłam się z soczewicą ;). Gosia

    OdpowiedzUsuń
  9. gulasz prezentuje się wyśmienicie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis, jutro zrobie na obiad. Akurat dzis kupilam soczewice i papryke konserwowa:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój jest po tym smażeniu bardziej zmęczony ale jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry jestem Basia ,
    niezwykle przyjemnie czyta się twoje teksty, zapewne odwiedze twojego bloga jeszcze nie raz, a teraz pozdrawiam także proponuję wejść na moją strone www

    OdpowiedzUsuń