logo

logo

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Potrawka z zielonym kalafiorem



 



Składniki:
ryż paraboiled suchy (100g)
marchew (200g)
zielony kalafior (250g)
olej (5ml)
przyprawy (sól, pieprz, chili)



 


Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Kalafiora dzielimy na różyczki, płuczemy i wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do miękkości. Marchew obieramy, obieraczką do warzyw trzemy na paseczki (lub zwyczajnie na tarce) i podsmażamy ją na odrobinie oleju, aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

Do garnka wsypujemy ryż, ugotowanego kalafiora i marchew, wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. 




Wartość energetyczna całej potrawki – 510kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 potrawki) – 255kcal




10 komentarzy:

  1. a gdzie można kupić takiego kalafiora?

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie i przepis mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super Madzia ! Już chyba wszyscy czekali na coś nowego !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś dla mnie mega inspiracją !!! Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  5. A co to za kalafior?

    OdpowiedzUsuń
  6. a u mnie pół zamrażarki tego kalafiora- romanesco i nie wiem co z nim zrobić :D najczęściej używam jako dodatek do zup :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam nadzieję na super odchudzone przepisy na Wielkanoc.
    Czekam z niecierpliwością.

    OdpowiedzUsuń