logo

logo

poniedziałek, 12 maja 2014

Marchewka cytrynowa





Składniki:
marchew (300g)
olej (5ml)
sok z cytryny
przyprawy (sól, świeżo mielony pieprz, pieprz cytrynowy)








Przygotowanie:
Marchew obieramy i trzemy na długie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju i rozprowadzamy go po całej powierzchni patelni przy użyciu pędzelka. Wrzucamy cienkie paseczki marchewki i podsmażamy ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę soli, skrapiamy sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Marchew jest dobra jak widać, że jest całkowicie elastyczna i miękka, ale jednocześnie lekko chrupiąca. Podajemy na ciepło. 


 

Olej jest tu bardzo istotny, bez niego marchew smakuje trochę jak ugotowana, też jest dobra, ale różnica w smaku jest wyraźna. Polecam też wersję z dodatkiem cynamonu.



 



Wartość energetyczna całej marchewki – 140kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 marchewki) – 70kcal