logo

logo

poniedziałek, 14 lipca 2014

Kasza bulgur


Kasz z Bliskiego Wschodu, którą zainspirował mnie kolega będący swego czasu w Turcji. Poszukaliśmy, zakupiliśmy i wymieniliśmy doświadczenia, bo jak się okazało każdy kupił inną jej wersję. Stąd dowiedziałam się, że można zakupić różne jej grubości. Miałam możliwość spróbowania drobnej, zbliżonej wielkością do kaszy kuskus i średniej, nieco grubszej, zbliżonej wielkością do kaszy jęczmiennej. Przygotowanie jednej i drugiej okazało się banalne – zalewamy wrzątkiem w proporcjach 1 część kaszy, 2 części wody, lekko solimy, przykrywamy i zostawiamy na 15 minut, żeby wchłonęła wodę. Czytałam, że są też wersje grubsze tej kaszy, ale nie miałam okazji przetestować.









Wartości odżywcze kaszy bulgur są imponujące, aż dziwne, że nie jest w powszechnej sprzedaży. Zawiera sporą ilość błonnika, witamin z grupy B, potasu, fosforu i żelaza.

Gdzie kupić? W zwykłych marketach nie znalazłam, ale jest ona w większości sklepów internetowych ze zdrową żywnością. Na allegro jest wersja średniej grubości (moim zdaniem lepsza) produkowana przez Piątnicę. Cena całkiem przyzwoita, około 4zł za 500g (plus przesyłka niestety, ale przy większych ilościach już nie jest tak źle).

13 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię tę kaszę, ale nie wiedziałam, że ma tyle składników odżywczych. dzisiaj miałam ją na obiad z kotletami z cukinii i bobu,
    zalałam ją wodą na 30 minut, a później gotowałam 20 minut, zgodnie z przepisem na opakowaniu. kasza jest bardzo delikatna i smaczna.
    tola

    OdpowiedzUsuń
  3. w Warszawie można tę kaszę kupić w Supersamie na Placu Unii Lubelskiej(ok. 6zł za pół kilo), widziałam ją tez w dużych Carrefourach (Arkadia itp.)

    OdpowiedzUsuń
  4. Auchan też ma ją w swoim asortymencie, w dziale ze zdrową żywnością , nie całe 8 zł. za pół kilograma.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwy bulgur trzeba gotować z 25-35 min. Jest dużo grubszy od kaszy gryczanej, ale moim zdaniem znacznie odbiega smakiem od kaszy gryczanej czy jaglanej. Jeśli znacie jakieś ciekawe przepisy z kaszą bulgur to podzielcie się proszę. Kupiłam ją nie dawno i leży w szafce. Nie smakowała nam z gulaszem ani z warzywami.
    Moja rodzina przepada za kasza gryczaną, ale tu gdzie obecnie jesteśmy bardzo trudno ją kupić albo jest stosunkowo droga. Szukam wiec zamienników – bulgur jest tani.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja mam bardzo drobny, jak kuskus.

      Usuń
  6. nie jadałam jeszcze tego, koniecznie muszę poszukać w sklepie

    OdpowiedzUsuń
  7. Bulgur powinien być grubo siekany i gotuje się go około 20 minut. Drobny nie smakuje tak dobrze. Ostatnio udało mi się kupić prażony i oczarował mnie smakiem, więc polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie nabyłam tą kaszę, bo jest to chyba jedyna kasza, której jeszcze nie próbowałam... jednak wyczytałam, że w sposobie przygotowania zazwyczaj zalecane jest gotowanie jej kilka minut, a dopiero następnie odstawienie pod przykryciem, by napęczniała- jak to w końcu jest? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tej drobnej nie gotuje, ale grubszą już tak.

      Usuń
  9. Bulgur może być jeszcze biały lub brązowy, oprócz tego, że drobny lub gruby. Brązowy trzeba gotować. Znam stronę, gdzie można kupić 0,9kg za 11,90 zł, ale nie wiem, czy mogę podać tu jej adres ;-) Szukajcie w każdym razie sklepu internetowego z arabskim jedzeniem.

    OdpowiedzUsuń
  10. ja kaszę bulgur kupuję w okolicznym Młynie, 600 g za 5 zł, więc bardzo ok cena

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe co wpływa na cenę takie kaszy, bo ja kupiłam ostatnio 500 g za około 8 zł -> http://www.tobio.pl/kasza-bulgur-400g-duplikat-1.html

    OdpowiedzUsuń