logo

logo

poniedziałek, 1 września 2014

Makaron z brokułem i cieciorką

 
 
 
Składniki:
makaron suchy (100g)
brokuł (250g)
cieciorka sucha (50g)
kukurydza z puszki (100g)
mleko (200ml)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (10g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)



 
 
Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, następnie gotujemy do miękkości (15-30 minut.) Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Po ugotowaniu i przestudzeniu drobno kroimy. Do garnka wrzucamy pokrojone brokuły, ugotowaną cieciorkę i odcedzoną kukurydzę. Do kubka wlewamy zimne mleko, wsypujemy przyprawy i skrobię ziemniaczaną, mieszamy wszystko trzepaczką, żeby nie było grudek. Mleko wlewamy do garnka z warzywami i chwilę gotujemy na małym ogniu, żeby sos nam zgęstniał. Na koniec dorzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy.


 
 
Wartość energetyczna całego makaronu z brokułem i cieciorką – 820kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 makaronu z brokułem i cieciorką) – 275kcal