Składniki:
5 jajek (300g)
cukier (70g)
cukier waniliowy (15g)
mąka pszenna (110g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 jabłka (500g)
cynamon
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
5 jajek (300g)
cukier (70g)
cukier waniliowy (15g)
mąka pszenna (110g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 jabłka (500g)
cynamon
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna pianę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do ubitej masy z jajek delikatnie mieszając, żeby nie stracić na puszystości ciasta. Ciasto wylewamy do formy ok. 20x25cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub bez papieru jeśli forma jest silikonowa). Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, następnie układamy je na wierzchu ciasta lekko wciskając. Posypujemy cynamonem. Im bardziej soczyste jabłka tym lepsze, bo ciasto jest biszkoptowe, więc zadaniem jabłek jest też jego nawilżenie. Ciasto pieczemy w temperaturze 180st ok. 30-40 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20 kawałków (5x5cm).
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna pianę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do ubitej masy z jajek delikatnie mieszając, żeby nie stracić na puszystości ciasta. Ciasto wylewamy do formy ok. 20x25cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub bez papieru jeśli forma jest silikonowa). Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, następnie układamy je na wierzchu ciasta lekko wciskając. Posypujemy cynamonem. Im bardziej soczyste jabłka tym lepsze, bo ciasto jest biszkoptowe, więc zadaniem jabłek jest też jego nawilżenie. Ciasto pieczemy w temperaturze 180st ok. 30-40 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20 kawałków (5x5cm).
Wartość energetyczna całego ciasta z jabłkami – 1455kcal
Wartość energetyczna porcji (1/20) – 75kcal