logo

logo

czwartek, 16 października 2014

Ciasto z jabłkami

 
Składniki:
5 jajek (300g)
cukier (70g)
cukier waniliowy (15g)
mąka pszenna (110g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 jabłka (500g)
cynamon
cukier puder do posypania (opcjonalnie)



 
 
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna pianę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do ubitej masy z jajek delikatnie mieszając, żeby nie stracić na puszystości ciasta. Ciasto wylewamy do formy ok. 20x25cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub bez papieru jeśli forma jest silikonowa). Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, następnie układamy je na wierzchu ciasta lekko wciskając. Posypujemy cynamonem. Im bardziej soczyste jabłka tym lepsze, bo ciasto jest biszkoptowe, więc zadaniem jabłek jest też jego nawilżenie. Ciasto pieczemy w temperaturze 180st ok. 30-40 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20 kawałków (5x5cm). 
 
 


Wartość energetyczna całego ciasta z jabłkami – 1455kcal

Wartość energetyczna porcji (1/20) – 75kcal


20 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda Twoja propozycja ciasta. Ja jednak uwielbiam je w formie murzynka z jabłkami. Nie wiem bo sam go nie robię ale może to jest kwestia tylko dodania kakao do zabarwienia ciasta. Jedno z moje ulubieńszych!

    OdpowiedzUsuń
  2. a mogę podzielić ciasto na 2 części i dodać do jednej kakao?:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością jest to surowo zabronione...

      Usuń
    2. :) dziękuję za wyręczenie mnie z odpowiadania na powyższe pytanie. Jednak może warto zaryzykować :))) Podziel, dodaj kakao i napisz koniecznie czy wyszło.

      Usuń
  3. Bardzo fajny, prosty przepis - takie lubię najbardziej ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, takie cudownie mięciutkie... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto z jabłkami jesienią zawsze spoko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto upieczone,sprobowane i jest bardzo dobre. polecam.)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste i szybkie, czyli takie jak lubię. W sobotę wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyjdzie z maki pszennej pelnoziarnistej lub orkiszowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie robiłam, prawdopodobnie nie będzie takie puszyste.

      Usuń
  9. Super! Lekkie i delikatne :) Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj zrobione a dzisiaj drugi raz bo już ani okruszek nie został :) nawet ja się skusiłam na odrobinkę mimo znacznej redukcji kalorii :)

      Usuń
  10. a ile tego cynamonu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy kto ile lubi, ja daję pół łyżeczki, bo dzieci przy większych ilościach węszą co jest nie tak. A dla siebie wolę więcej sypnąć.

      Usuń
  11. Ja dodałam cukru muscovado i zamiast proszku dałam sode i wyszło super

    OdpowiedzUsuń
  12. Chodziło za mną to ciasto już od dawna... aż dzisiaj zrobiłam i jest pycha:) dzięki za przepis :) Ania

    OdpowiedzUsuń
  13. a mam pytanie, ile waży całe ciasto a ile jeden kawałek??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dałam jakieś 300g już obranych jabłek , to ciasto po upieczeniu ważyło ok 700g, Pozdrawiam,Anka

      Usuń
  14. a czy mozna dodać mrożone owoce do ciasta? np. śliwki?

    OdpowiedzUsuń