logo

logo

wtorek, 21 października 2014

Pasztet z cieciorki z selerem

 


Składniki:
cieciorka suche ziarna (200g)
seler (500g)
2 duże cebule (200g)
3 jajka (180g)
przyprawy (sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa)
pestki dyni do posypania (25g)






Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy około 30 minut. Seler obieramy i gotujemy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości. Wszystkie składniki studzimy, po czym miksujemy blenderem tak długo, aż będziemy mieć konsystencję kremu lub musu. Na koniec dodajemy surowe jajka, przyprawy i jeszcze chwilę miksujemy, aż do połączenia wszystkich składników. Masę na pasztet przekładamy do blaszki 15x30cm lub do keksówki o wymiarach 25x10cm i posypujemy dowolnie przyprawami i prażonymi pestkami dyni (pestki prażymy na suchej patelni, po przestudzeniu rozgniatamy w moździerzu). Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180st. ok. 50 minut. Po przestygnięciu pasztet wkładamy do lodówki i kroimy dopiero po kilku godzinach, jak będzie mocno schłodzony. Z podanych proporcji wychodzi 12 kawałków (lub 14 kawałków o grubości 1,5cm z keksówki).




Wartość energetyczna całego pasztetu z cieciorki – 1115kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 pasztetu) – 95kcal