logo

logo

czwartek, 23 października 2014

Ryba z warzywami

 


Składniki:
3-4 marchewki (500g)
por (300g)
przecier pomidorowy (30g)
3 filety rybne (300g)
bułka tarta do panierki (30g)
olej do smażenia (5ml)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)


 


 


Przygotowanie:
Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w paseczki. Wszystkie warzywa dusimy na patelni pod przykryciem, aż będą miękkie, co jakiś czas podlewamy wodą, żeby nie przywarły. Przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy.

Wartość energetyczna całego farszu – 230kcal




Filety kroimy na pół, przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki, następnie obtaczamy w bułce tartej lub dowolnej panierce (dociskamy, żeby panierka przywarła do ryby). Patelnię rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem, najlepiej używając pędzelka, po czym smażymy rybę z dwóch stron na bardzo małym ogniu. Rozkładamy usmażone filety na półmisku i przykrywamy je warzywami. Z podanych proporcji wychodzi 6 porcji ryby z warzywami.



Wartość energetyczna całej ryby i warzyw – 680kcal

Wartość energetyczna 1 porcji ryby z warzywami – 115kcal 




 

10 komentarzy:

  1. Dzien dobry pani Magdo,

    przez przypadek trafilam na pani bloga i jestem zafascynowana. Jeszcze nigdy nie widzialam tak swietnie zrobionej strony. Wszystko przejzyscie i zrozumiale. Od dobrych 10 lat pröbuje schudnac (rzucilam palenie i okropnie przytylam). Wypröbowalam juz prawie wszystkiego, jedyne co pomoglo to dieta Dukana - schudlam 12 kg w 3 miesiace. Jednakze, jak pani juz wspomonala, wazne jest wyjcie z diety, ktörego ja nie dopilnowalam. Kilogramy wröcily bardzo szybko i jeszcze wzrosly. Na Dukanie nie mozna zyc caly czas, na pani odzywianiu tak. Spröbowalam i w 3 dni ubylo 2,5 kg. Jestem pod wrazeniem. Wielki szacunek za taka prace.
    Mam tylko problem aby sie zameldowac jako czlonek. Prosze o wskazöwki.
    Dziekuje z göry i pozdrawiam bardzo serdecznie.
    Maria z Hamburga

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Magdo, może jakiś przepis na pysznego śledzika? Chyba nie ma żadnego na Twoim blogu? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmniam !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jeszcze dodaję pietruszkę.Taka ala ryba po grecku .Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. masz jakieś śledziowe przepisy?a takie rybki z puszki śledzie można jeść na diecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, sprawdź skład, kaloryczność... Jak w oleju to już na pewno odpada na wstępie. Przecież każda puszka inna, więc nie mogę Ci odpowiedzieć czy można czy nie można.

      Usuń
  8. bardzo dobry przepis :)
    ochota, aby samemu zrobić takie danie naszła mnie po zjedzeniu śledzia z warzywami od SEKO, który jest po prostu super :)

    OdpowiedzUsuń