Składniki:
3-4 marchewki (500g)
por (300g)
przecier pomidorowy (30g)
3 filety rybne (300g)
bułka tarta do panierki (30g)
olej do smażenia (5ml)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
Przygotowanie:
Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w paseczki. Wszystkie warzywa dusimy na patelni pod przykryciem, aż będą miękkie, co jakiś czas podlewamy wodą, żeby nie przywarły. Przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy.
Wartość energetyczna całego farszu – 230kcal
Filety kroimy na pół, przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki, następnie obtaczamy w bułce tartej lub dowolnej panierce (dociskamy, żeby panierka przywarła do ryby). Patelnię rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem, najlepiej używając pędzelka, po czym smażymy rybę z dwóch stron na bardzo małym ogniu. Rozkładamy usmażone filety na półmisku i przykrywamy je warzywami. Z podanych proporcji wychodzi 6 porcji ryby z warzywami.
Wartość energetyczna całej ryby i warzyw – 680kcal
Wartość energetyczna 1 porcji ryby z warzywami – 115kcal
Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w paseczki. Wszystkie warzywa dusimy na patelni pod przykryciem, aż będą miękkie, co jakiś czas podlewamy wodą, żeby nie przywarły. Przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy.
Wartość energetyczna całego farszu – 230kcal
Filety kroimy na pół, przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki, następnie obtaczamy w bułce tartej lub dowolnej panierce (dociskamy, żeby panierka przywarła do ryby). Patelnię rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem, najlepiej używając pędzelka, po czym smażymy rybę z dwóch stron na bardzo małym ogniu. Rozkładamy usmażone filety na półmisku i przykrywamy je warzywami. Z podanych proporcji wychodzi 6 porcji ryby z warzywami.
Wartość energetyczna całej ryby i warzyw – 680kcal
Wartość energetyczna 1 porcji ryby z warzywami – 115kcal