logo

logo

niedziela, 18 stycznia 2015

Zapiekanka ziemniaczana z fasolą i porem





Składniki:

ziemniaki (500g)
fasola biała sucha (100g)
por (200g)
½ chili
sok pomidorowy (200ml)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, chili)








Przygotowanie:
Fasolę moczymy około 12 godzin, następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Czas gotowania zależy od rodzaju fasoli. Można użyć innego rodzaju/koloru fasoli.

Ziemniaki kroimy w kostkę, por kroimy w paseczki. Do miski wrzucamy ziemniaki, por, fasolę i posiekane chili. Warzywa przyprawiamy, dokładnie mieszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wszytko zalewamy sokiem pomidorowym. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i zapiekamy warzywa około 1 godzinę. W trakcie pieczenia 2-3 razy mieszamy. Pod koniec można zdjąć pokrywkę naczynia i przypiec zapiekankę z góry.






Wartość energetyczna całej zapiekanki – 810kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 zapiekanki) – 270kcal





14 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie - uwielbiam takie zestawienia, więc jestem pewna, że zapiekanka smakowała wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Wszedłem na tą stronę przypadkowo, szukałem innego przepisu. Natomiast zapiekanka przykuła moją uwagę. Naprawdę świetna, połączenie takich składników jest naprawdę bardzo pomysłowe i na pewno super smakuje. Na zdjęciach również to wygląda świetnie. Biorę się więc do pracy. Mam nadzieję, że mi się uda.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fasolę się moczy max 8 godz pozniej zaczyna fermentowac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na opakowaniu moim napisane: moczyć 12 godzin.

      Usuń
    2. Madziu jest sposob gdzie fasoli nie trzeba moczyć a będzie miękka.

      Usuń
  4. Świetny przepis. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam od wczoraj czytam twojego bloga i sie coraz bardziej zachwycam znalazlam informacje ze jedna z pan z metamorfoz pila ocet jablkowy czy ty tez polecasz gratulacje blog super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piłam i wiem, że bym nie dała rady.

      Usuń
  6. uwielbiam zapiekanki w każdej możliwej postaci - najczęściej decyduje się na wykonanie lekkich warzywnych zapiekanek w jakimś delikatnym sosie, gdyż jest to danie najczęściej królujące na kolację. Twoja propozycja wydaje się być idealnym rozwiązaniem na obiad - szybko, prosto i syto

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy sok pomidorowy nie jest zbyt rzadki? czy lepiej jest użyć przecieru? co Pani proponuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaproponowałam sok pomidorowy i taką zapiekankę właśnie zrobiłam.

      Usuń