Składniki (na garnek 2,5l):
ziemniaki (500g)
cebula (500g)
1 główka czosnku
1 domowa kostka warzywna
szczypiorek
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki. W garnku gotujemy wodę z domową kostką warzywną, wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości, około pół godziny. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i czosnek (można przecisnąć przez praskę), wrzucamy na patelnię, solimy, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aż cebula będzie miękka i słodkawa. Uduszoną cebulę z czosnkiem wrzucamy do ugotowanych ziemniaków, całość miksujemy blenderem i gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, moim zdaniem w zupełności to wystarcza. Co do ilości czosnku, to u mnie wagowo było to 40g i to była ilość akceptowalna przez dzieci. Jeśli ktoś woli bardziej pikantne smaki można próbować większe ilości czosnku. Zupę podajemy ze świeżym szczypiorkiem.
Wartość energetyczna całej zupy –550kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 110kcal
Witam
OdpowiedzUsuńA ile wody do tej zupy? Może głupie pytanie, ale od jej ilości zależy konsystencja tej zupy i w sumie wielkość porcji....
jest napisane,że garnek 2,5l,więc po dodaniu składników reszta to woda,żeby zapełnić garnek;)
UsuńNIe zauważyłam że 2,5 litra. Dzięki
UsuńOoooooooooo!!!!! To coś dla mnie. Zmiana jutrzejszej zupy na obiad.
OdpowiedzUsuńZupę cebulową uwielbiam ale nie jestem pewna czy z czosnkiem odważę się ją wykonać ;-)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńTa strona jak i jej Autorka to dla mnie inspiracja! Podobnie było z zupą cebulową, wyszła pyszna :) Dziękuję i pozdrawiam. Ewa
OdpowiedzUsuńZupa wyszla taka sobie, smakuje jak bardzo pikantna woda :(
OdpowiedzUsuńZupka rewelacja... kwestia przypraw ��
OdpowiedzUsuńJa daje mniej wody
OdpowiedzUsuń