logo

logo

piątek, 13 lutego 2015

Kasza gryczana z pieczarkami i brokułem






Składniki:
kasza gryczana sucha (100g)
brokuł (250g)
pieczarki (250g)
przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, suszone zioła)







Przygotowanie:
Brokuł gotujemy do miękkości, następnie studzimy i kroimy na mniejsze cząstki. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu (około 20-30 minut) i dorzucamy do brokułu.

Pieczarki kroimy na ćwiartki, wrzucamy na suchą patelnię, obsypujemy przyprawami i prażymy na małym ogniu około 3 minuty cały czas mieszając. Staramy się nie dopuścić do tego, żeby pieczarki puściły sok, jeśli by się tak zdarzyło skracamy czas prażenia. Gotowe pieczarki dorzucamy do kaszy z brokułem. Wszystko przyprawiamy i mieszamy.




Wartość energetyczna całej potrawki – 460kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawki) – 155kcal



11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. wygląda apetycznie :)
      smacznie :)
      !!!

      Usuń
  2. Dzień dobry;)
    Piszę tutaj pierwszy raz, choć bloga śledzę już od dość dawna. Pani Magdo, mam pytanie, czy przepisy, które pani podaje systematycznie;) Będą też umieszczone w poszczególnych rozdziałach ? Przyznam szczerze, że już klika razy szukałam przepisów, tych nowszych i zajmowało mi to trochę czasu a w poszczególnych rozdziałach znacznie ułatwiło by poszukiwania i powrót do sprawdzonych przepisów.

    Z góry dziękuję za pozytywne ustosunkowanie się do mojej prośby.
    Pozdrawiam i gratuluję pomysłów i wiedzy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię to raz na jakiś czas, bo zajmuje mi to sporo czasu, bo to praca w takim "głupim" programie, którego nie lubię, ale póki co to najlepsze wyjście, żeby zrobić te rozdziały. Poświęcę się w najbliższych dniach i ogarnę ostatnie przepisy. Chociaż w sumie są ogarnięte wszystkie poza całą pierwszą stroną bloga. Ale i te wrzucę w spis.

      Usuń
    2. Jesteś Aniołem! Dzięki za ogrom pracy tu włożonej!

      Usuń
  3. Cudowna gryczanka i brokuły... propozycja w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego należy nie dopuścić do tego aby pieczarki puściły sok?
    Pozdrawiam, Ola :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak puszczą, to będą miękkie po prostu. A jak nie puszcza, to są chrupkie.

      Usuń
  5. Można też do tego użyć kaszy jaglanej ? Ona jest delikatniejsza i mi samej lepiej podchodzi.

    OdpowiedzUsuń