logo

logo

poniedziałek, 9 lutego 2015

Sałatka z pietruszki i jabłka





Składniki:
pietruszka biała (500g)
1-2 jabłka (250g)
jogurt naturalny (100ml)
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)






Przygotowanie:
Pietruszkę gotujemy do miękkości, następnie obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Jabłka obieramy ze skórki, trzemy na tarce. Jeśli komuś tarte skórki nie przeszkadzają, można jabłek nie obierać. Wszystko lekko solimy, dodajemy odrobinę pieprzu, posiekaną natkę i mieszamy z jogurtem naturalnym. Jest to bardzo dobra, słodkawa sałatka, którą polubiły moje dzieci.




Wartość energetyczna całej sałatki – 380kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 sałatki) – 95kcal



13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować bo robię taką z selerem

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham pietruszkę i mogłabym ją jeść bez niczego, więc w wersji sałatkowej bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam taką ale z selera zamiast pieruszki - musze wypróbować taką wersję koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że powinna Pani zgłosić blog do konkursu - blog ROKU - jestem ZA!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już to przerabiałam 2-3 lata temu. Szkoda zachodu mojego i Waszego.

      Usuń
  6. Zrobiłam sałatkę i muszę powiedzieć , że po schłodzeniu jest - REWELKA ;-) Jabłko skropiłam cytryna pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste i genialne :***

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja się ostatnio przekonałem do takiej surówki ale z selera i jabłka. Zawsze mi się wydawało, że surowy seler to do jedzenia się nie nadaje, ale wszystko to kwestia przyprawienia. Podobnie z pietruszką. Więc chyba czas i do niej się przekonać. A czy do surówki pietruszkowej można by też dodać rodzynki (do selerowej pasują)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, nie próbowałam.

      Usuń
  10. Koniecznie muszę spróbować takie zastosowanie pietruszki. Wygląda to przepięknie.

    OdpowiedzUsuń