logo

logo

poniedziałek, 16 marca 2015

Buraczki z jabłkiem






Składniki:
buraki (300g)
1 małe jabłko (100g)
1 mała cebula (50g)
1-2 łyżki octu winnego
przyprawy (sól, pieprz)





Przygotowanie:
Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości, średniej wielkości buraki to około 45-60 minut gotowania. Po przestygnięciu ściągamy skórkę, powinna lekko schodzić bez potrzeby użycia noża czy skrobaczki. Buraki trzemy na tarce, na dużych oczkach, podobnie jak obrane ze skórki słodkie jabłko. Dodajemy posiekaną drobno cebulę. Całość przyprawiamy odrobiną soli (moim zdaniem nawet można ją pominąć) i pieprzu, dodajemy do smaku ocet. Buraczki odstawiamy na godzinę do lodówki, schłodzone są najlepsze.




Wartość energetyczna całych buraczków – 190kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 buraczków) – 95kcal



10 komentarzy:

  1. Często sobie takie robie, tylko wyglądają mniej apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i smaczne połączenie :) Ostatnio mogłabym jeść buraki w ilościach hurtowych, więc taki przepis w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadlam takie w wykonaniu mojej cioci tylko ona robila z surowzych burakow

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobne, bo z jabłkiem to moje ulubione wydanie buraczków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google - spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie buraczki to klasyczne połączenie - z jabłkiem i cebulką. Zawsze smakują! ( ale rzeczywiście nie wszystkie tak apetycznie wyglądają jak Twoje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio próbowałam buraczki gotowane w talarkach na parze. Na pewno i te także sprawdzę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham buraczki pod każdą postacią, jednak mam jakiś awers do octu. Zdecydowanie bardziej wolę z cytryną, tak z sokiem jak i ze skórką. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To będzie dzisiaj dodatek do kotletów rybno - marchewkowych i ziemniaczanego piure :-) Choć kuszą mnie buraczki tak na słodko, z dodatkiem jogurtu naturalnego....ale buraczki na pewno bo już się gotują :-)

    OdpowiedzUsuń