logo

logo

czwartek, 11 czerwca 2015

Chłodnik z cukinii





Składniki:

młoda cukinia (250g)
jogurt naturalny (250g)
1 mała cebula (50g)
2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz)






Przygotowanie:
Cukinię trzemy na tarce na dużych oczkach, cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę i dodajemy do cukinii. Całość mieszamy z jogurtem i przyprawiamy. Opcjonalnie można użyć kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka – wszystko wypróbowałam i każda wersja dobra. Najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu, wtedy cukinia jest chrupka i nie zdąży puścić soków. Z podanych proporcji wychodzą dwie szklanki.



Wartość energetyczna całości – 200kcal

Wartość energetyczna 1 szklanki – 100kcal



8 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka pociekła :) będzie dzisiaj do obiadu

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja przyznam, że nie jadłam nigdy chłodnika - w tym roku dopiero pierwszy raz. I muszę powiedzieć, że był naprawdę smaczny. To był chłodnik buraczkowy z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku - naprawdę bardzo pysznie danie, smakowało mi niesamowicie, na upał najlepsze. Tylko było kaloryczne, ale można przecież przygotować lżejszą jego wersję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czeeesc :) Wlasnie znalazlem Twojego bloga, szkoda, ze nie mialem czasu na to, by przyjrzec się polskiemu swiatku blogowemu wczesniej, jednak teraz zbliza się weekend, a dla niektorych się już właśnie zaczal, więc z racji braku innych zajec, z cala pewnoscia zapoznam się z cala Twoja blogowa historia :) Naprawde swietnie piszesz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe wykorzystanie cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, koniecznie muszę wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chłodnika z cukinii jeszcze nigdy nie jadłam! Musi ciekawie smakować :) Czekam na opinie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny ten chłodnik, bardzo lubię tego typu zupy :)

    OdpowiedzUsuń