logo

logo

środa, 24 czerwca 2015

Potrawka z ziemniakami i młodą kapustą





Składniki:
2-3 ziemniaki (300g)
1 duża cebula (100g)
młoda kapusta (500g)
chili
olej (5ml)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, zioła)








Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z odrobiną soli i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas dolewając wodę. Po kilku minutach dodajemy posiekaną kapustę. Na osobnej patelni podsmażamy na odrobinie oleju pokrojoną w kostkę cebulę i chili, a następnie dodajemy do potrawki z ziemniakami. Dusimy wszystko, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Pod koniec duszenia przyprawiamy do smaku.




Wartość energetyczna całej potrawki – 455kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 potrawki) – 230kcal




12 komentarzy:

  1. Uwielbiam młodą kapustę - zwłaszcza taką robioną na słodko-kwaśno. Dzięki za ten przepis, zapowiada się smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, wygląda smakowicie, a produkty teraz wszystkie sezonowe - dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam takie jednogarnkowe dania! Młodej kapusty długo nie używałam bo nie miałam pojęcia cóż można z niej wyczarować oprócz w wersji gotowanej, a teraz coraz częściej odkrywam jej urok i smak ;) Z przyjemnością zrobię taką potraweczkę na obiad, jestem pewna, że całej mojej rodzince zasmakuje. Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej. Bardzo podoba mi się Twój blog, jest wprost rewelacyjny. Znalazłem tu bardzo dużo ciekawych wpisów. Zdecydowanie blog warty uwagi i polecenia, przekażę link moim znajomym. :) Co do wyglądu strony nie mam żadnych zastrzeżeń - jest ładny i przejrzysty. Szczerze gratuluje tak solidnej strony i życzę sukcesów. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Każdy Twój przepis jest po prostu mistrzowski. Za każdym razem prosto, zdrowo i smacznie! Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja nigdy nie jadałam młodej kapusty-zupęna niej gotowałam tylko mężowi ale niedawno zostało mi trochę tej kapusty a szkoda mi było ją wyrzucac więc postanowiłam ją sama zjeść w potrawce mimo ze jak zakładałam danie będzie ochydne (od 4 m-cy sie odchudzam przy ogromnym udziale Twojego bloga-tu wieeeelkie dzieki)-
    wzięłam mały kawałem kiełbaski (gdzieś 80 kcal) podsmażyłam bez tłuszczu wsypałam poszatkowaną kapustkę trochę wody,mały ziemniaczek który na końcu rozgniotłam żeby zagęścić i trochę przecieru pomidorowego + przyprawy (tu akurat suszone warzywa które polecasz + gorczyca która uwielbiam)-i wyszło przepyszne i małokalorycznie mimo tej kiełbaski a najlepiej mój mąż stwierdził ze dla siebie gotuję smaczniejsze rzeczy niż ta jego zupka-piszę tak szczegółowo może komuś się przyda taka wersja

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam niedawno coś podobnego tylko z cukinią, pomidorami i fasolką szparagową. Świetne są takie dania. Trzeba korzystać z sezonowych jarzyn i owoców teraz gdy są najsmaczniejsze i najtańsze.

    OdpowiedzUsuń