logo

logo

sobota, 20 czerwca 2015

Surówka z kapusty z octem balsamicznym





Składniki:

młoda kapusta (500g)
1 czerwona cebula (100g)
1-2 łyżki octu balsamicznego (10ml)
przyprawy (sól, pieprz)









Przygotowanie:
Kapustę siekamy, cebulę kroimy w piórka. Dodajemy ocet balsamiczny, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Surówkę odstawiamy na pół godziny do lodówki.



Wartość energetyczna całej surówki – 180kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 surówki) – 90kcal



9 komentarzy:

  1. Zgadzam się z Kingą - wygląda z całą pewnością apetycznie i też pewnie pysznie smakuje, bo nie uwierzę przecież, że młoda kapustka może komuś nie smakować - to już musiałby być jakiś zupełnie wybredny ktoś. A ja lubię kapustkę, wybredny nie jestem. Najchętniej młodą, gotowaną z koperkiem i cebulką, ale i w postac suróweczki nie pogardzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Młodą kapustę uwielbiam w każdej postaci. I aby móc ją jeść nawet wtedy gdy żadna z kobiet nie może mi jej przygotować nauczyłem się sam - wiem wiem, żadna filozofia ale facet w kuchni to i tak już spory wyczyn... Twój przepis też z pewnością wypróbuję bo wygląda przepięknie i przesmacznie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę tylko kupić młodą kapustę i mam :)
    nie znikaj już, bo tu bez ciebie pusto bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam surówki, więc na pewno spróbuję :) a kapusta jest bardzo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kapustę :) Choć wolę trochę bardziej urozmaiconą surówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! Mój 2 letni siostrzeniec wyjadł prawie całą miskę tak mu smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobry, a przy okazji prosty i zdrowy przepis! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń