logo

logo

środa, 28 października 2015

Pieczywo czosnkowe pełnoziarniste

 

Składniki:
mąka pszenna pełnoziarnista (350g)
mąka kukurydziana (150g)
woda (350ml)
drożdże (20g)
1 łyżeczka soli
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (pieprz, papryka ostra, suszone zioła)
olej (10ml+20ml)







Przygotowanie:
Do miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mąkę pełnoziarnistą, kukurydzianą i sól. Wsypujemy mąki do wody i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je kilka minut, a pod koniec wyrabiania dodajemy 10ml oleju. Wtedy ciasto powinno nam ładnie odchodzić od dłoni. Pozostawiamy ciasto pod ściereczką do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i wałkujemy na prostokąt. Kroimy ciasto na trzy równe części, każdą smarujemy pędzelkiem olejem, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, ziołami i posiekanym drobno czosnkiem. Następnie kładziemy części jedna na drugiej i kroimy na prostokąty takiej szerokości, żeby nam pasowały do wymiaru blaszki. 



 

















Małą blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (lub używamy formy silikonowej) i układamy w niej pokrojone kawałki ciasta. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Piekarnik nastawiamy na 220stopni i pieczemy około 40 minut. Chleba nie trzeba kroić, kromki są do tzw. odrywania. Z podanych proporcji wychodzi 18 kromek. 







 
Wartość energetyczna całego pieczywa – 2040kcal

Wartość energetyczna 1 kromki – 115kcal

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam czy można zrobić jak zwykły chleb bez tego krojenia walkowania? Dziękuję pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można bez problemu, pokrojony też dobrze wygląda (wiem, bo 2-3 kromki w tego mi się skleiły :)

      Usuń
  3. Właśnie się piecze...

    OdpowiedzUsuń